Pečení
Horký vzduch
Pečení je úprava potravin působením horkého vzduchu. Většinou využíváme plynové nebo horkovzdušné trouby, ve kterých pečeme při 150 – 250°C v závislosti na surovině.

Vliv tepla na obsahové látky
Působením tepla dochází ke srážení bílkovin a odpařování vody z jídla, čímž ztrácí na objemu a váze. Dochází i ke ztrátě některých obsahových látek náchylných na vysoké teploty (vitaminy, nenasycené kyseliny). Aby se potraviny nepřipalovaly, můžeme je podlévat vodou, tím se uchráníme nadbytečného používání tuků (často levné margaríny, ztužené tuky) a dostaneme zdravější jídlo než například smažením.
Zástupci této kulinářské úpravy
- maso (husa, kachna, králičí, kuře, skopové, telecí, vepřové, vnitřnosti)
- obiloviny, pečivo (sladké, slané, trvanlivé)
- houby
- vejce
- zelenina
- ovoce (např. jablka)
- pečené ovocné čaje
- hranolky
- chipsy, brambůrky, slané tyčinky
- ořechy, semena (arašídy, dýňová semínka, chia semínka, jedlé kaštany, kešu, konopná semínka, kustovnice, lískové oříšky, lněná semínka, makadamové ořechy, mák, mandle, para ořechy, pekanové ořechy, piniové ořechy, pistácie, sezamová semínka, slunečnicová semínka, vlašské ořechy)
