459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Pečení

Horký vzduch

Pečení je úprava potravin působením horkého vzduchu. Většinou využíváme plynové nebo horkovzdušné trouby, ve kterých pečeme při 150 – 250°C v závislosti na surovině.

Pečení

Vliv tepla na obsahové látky

Působením tepla dochází ke srážení bílkovin a odpařování vody z jídla, čímž ztrácí na objemu a váze. Dochází i ke ztrátě některých obsahových látek náchylných na vysoké teploty (vitaminy, nenasycené kyseliny). Aby se potraviny nepřipalovaly, můžeme je podlévat vodou, tím se uchráníme nadbytečného používání tuků (často levné margaríny, ztužené tuky) a dostaneme zdravější jídlo než například smažením.

Králičí maso
Fenykl
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Slunečnicová semínka
Nápoje
Pečení

Sdílení

Vepřové maso
Meloun
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Kešu ořechy
Ředkev