459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Pečení

Horký vzduch

Pečení je úprava potravin působením horkého vzduchu. Většinou využíváme plynové nebo horkovzdušné trouby, ve kterých pečeme při 150 – 250°C v závislosti na surovině.

Pečení

Vliv tepla na obsahové látky

Působením tepla dochází ke srážení bílkovin a odpařování vody z jídla, čímž ztrácí na objemu a váze. Dochází i ke ztrátě některých obsahových látek náchylných na vysoké teploty (vitaminy, nenasycené kyseliny). Aby se potraviny nepřipalovaly, můžeme je podlévat vodou, tím se uchráníme nadbytečného používání tuků (často levné margaríny, ztužené tuky) a dostaneme zdravější jídlo než například smažením.

 

 

Banány
Švestky
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Nápoje
Nektarinky
Pečení

Sdílení

Smažení
Zmrzlina
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Mrkev, karotka
Ananas