459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Chipsy, brambůrky, tyčinky

Popis

Brambůrky, chipsy nebo též bramborové lupínky se vyrábějí smažením, fritováním nebo pečením tenkých plátků bramboroleji. Poté jsou dochuceny solí a jiný kořením.

Chipsy, brambůrky, tyčinky

Chipsy, brambůrky

Jsou typickými zástupci nezdravé výživy, obsahují velké množství tuků a jsou tedy energetickou bombou. Jejich konzumace vede k nadměrnému příjmu energie a jejímu uložení v těle, tedy k nadváze až obezitě. Vysoký obsah soli způsobuje nadměrné zadržování vody v těle a tím může způsobit nebo zhoršit zvýšený krevní tlak.

Tyčinky, tyčky a další tvary

Tyčinky jsou rovněž slané pochutiny, jejich základ však tvoří těsto udělané především z mouky a tuku, které se pak peče. Posypané jsou různým kořením (často sůl) nebo semínky. Stejně jako o chipsech, tak i o tyčinkách platí to, že jsou nezdravé.

Pistáciové ořechy, pistácie
Ocet
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Ostružiny
Květák

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

Konzumace brambůrků a tyčinek nemá nic společného se zdravým životním stylem. Omezit bychom je měli všichni a úplně vyvarovat by se jich měli především lidé trpící následujícími onemocněními:

Chipsy, brambůrky, tyčinky

Sdílení

Hranolky
Ananas
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Hrách
Vločky, Cereálie, Müsli