459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Džemy, marmelády, pyré

Džem, marmeláda, nebo zavařená směs?

Džemy a marmelády připravujeme z ovoce, pyré mohou být ovocná i zeleninová. A jaký je vlastně rozdíl mezi džemem a marmeládou? Dříve bylo rozlišení jednoduché, džem měl řidší konzistenci a byly v něm kousky ovoce, marmeláda byla tužší, bez kousků. Pak ovšem přišel legislativní zásah Evropské unie a jako marmeláda se dnes mohou označovat pouze zavařeniny obsahující citrusové plody (to má svůj původ ve Velké Británii). Džemy musí mít alespoň 35% ovocné složky. Zavařeniny ze všeho ostatního ovoce a s nižším obsahem než 35% se pak musí označovat jako ovocné směsi.

Pokud se podíváme na složení džemů, marmelád a ovocných směsí z pohledu výživy, zjistíme, že obsahují velké množství cukru, některé až 65%. Nemůžeme si tedy myslet, že konzumace džemu je rovna konzumaci ovoce, to rozhodně ne. Navíc mají tyto potraviny vysoký glykemický index (cukr se z nich ve střevech velmi rychle vstřebá) a zatěžují tak naše tělo nutností rychlé reakce na množství dodaného cukru. Nikdo z nás si asi nedovede představit vánoční cukroví (cukrovinky) nebo palačinky bez marmelády, ovšem s její konzumací bychom to neměli přehánět.

Džemy, marmelády, pyré

Pyré

Pyré tvoří zvláštní skupiny, vznikají rozmixováním, přepasírováním nebo rozšťouchaním ovocné nebo zeleninové dužiny, a to jak čerstvé, tak tepelně upravené. Většinou obsahují méně cukru než džemy a marmelády a jejich konzistence je daleko řidší.

 

 

Sůl
Okurka
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Telecí maso
Pečení

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

Potraviny využívané pro výrobu džemů, marmelád

Potraviny s použitím džemu, marmelády

Džemy, marmelády, pyré

Sdílení

Skopové maso
Trvanlivé pečivo, Pufované výrobky
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Petržel, kudrnka
Ředkev