459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Džemy, marmelády, pyré

Džem, marmeláda, nebo zavařená směs?

Džemy a marmelády připravujeme z ovoce, pyré mohou být ovocná i zeleninová. A jaký je vlastně rozdíl mezi džemem a marmeládou? Dříve bylo rozlišení jednoduché, džem měl řidší konzistenci a byly v něm kousky ovoce, marmeláda byla tužší, bez kousků. Pak ovšem přišel legislativní zásah Evropské unie a jako marmeláda se dnes mohou označovat pouze zavařeniny obsahující citrusové plody (to má svůj původ ve Velké Británii). Džemy musí mít alespoň 35% ovocné složky. Zavařeniny ze všeho ostatního ovoce a s nižším obsahem než 35% se pak musí označovat jako ovocné směsi.

Pokud se podíváme na složení džemů, marmelád a ovocných směsí z pohledu výživy, zjistíme, že obsahují velké množství cukru, některé až 65%. Nemůžeme si tedy myslet, že konzumace džemu je rovna konzumaci ovoce, to rozhodně ne. Navíc mají tyto potraviny vysoký glykemický index (cukr se z nich ve střevech velmi rychle vstřebá) a zatěžují tak naše tělo nutností rychlé reakce na množství dodaného cukru. Nikdo z nás si asi nedovede představit vánoční cukroví (cukrovinky) nebo palačinky bez marmelády, ovšem s její konzumací bychom to neměli přehánět.

Džemy, marmelády, pyré

Pyré

Pyré tvoří zvláštní skupiny, vznikají rozmixováním, přepasírováním nebo rozšťouchaním ovocné nebo zeleninové dužiny, a to jak čerstvé, tak tepelně upravené. Většinou obsahují méně cukru než džemy a marmelády a jejich konzistence je daleko řidší.

 

 

Žito
Sýry
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Slané pečivo, chléb, rohlíky, housky
Fazole

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

Potraviny využívané pro výrobu džemů, marmelád

Potraviny s použitím džemu, marmelády

Džemy, marmelády, pyré

Sdílení

Kakao
Mikrovlnná trouba
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Kuře, kuřecí maso
Kešu ořechy