459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Kvasnice, kvásek, droždí

Popis

Jde o jednobuněčné mikroorganismy kvasinky. Jejich využití je velmi široké. V potravinářském průmyslu se využívají pro kynutí těsta (tvorba bublinek oxidu uhličitého) u pečiva (slaného, i sladkého, případně trvanlivého, pizzy) při výrobě alkoholických nápojů. V obou případech se využívá kvasných, fermentačních schopností kvasinek.

Kvasnice, nebo kvásek?

Kvasnice (též droždí) jsou kvasinky „vyráběné“ chemickou cestou a jde o jeden jediný druh. Pečivo z kvasnic se rychleji kazí (plesniví), případně musí být obohaceno o konzervační látky.

Kvásek má označovat přirozený postup kvašení nespočtu druhů kvasinek, které jsou vždy přítomny na zrnech obilí.

Kvasnice, kvásek, droždí

Trvanlivost a vitaminy pečiva

Kváskové pečivo je označováno jako trvanlivější a chutnější a přirozeným (delším) kvašením roste i obsah vitaminů skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6), které kvasinky hojně vytvářejí.
Trvanlivost si můžeme vysvětlit působením delšího kvasného procesu, při kterém vzniká tělu vlastní kyselina mléčná, octová, které působí antimikrobiálně.

Kvásek a minerální látky

Příznivci kvásku u jeho používání též zmiňují, že při kvašení dochází k rozkladu kyseliny fytové (fytinu), což je látka, která na sebe váže minerální látky (vápník, hořčík, železo, zinek, měď), čímž znemožňuje jejich vstřebávání v zažívací soustavě. Lze tedy tvrdit, že kváskové pečivo může nabídnout tělu více minerálních látek.

 

 

Konopná semínka
Dýňová semínka
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Ocet
Zvěřina

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

Může způsobovat nadýmání kojenců.

Specifickým případem poruch trávení bílkovin z této potraviny je fenylketonurie, porucha metabolizmu aminokyselin.

Kvasnice, kvásek, droždí

Sdílení

Sladkosti, Sušenky, Tyčinky, Piškoty, Bonbóny
Arašídy
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Pohanka
Angrešt