459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Trvanlivé pečivo, Pufované výrobky

Popis

Trvanlivé pečivo pečením z obilovin (u nás nejčastěji pšenice, ale i rýže, ječmen, kukuřice, oves, žito, pohanka), které může z části nahradit pečivo normální, a to hlavně kvůli tomu, že vydrží déle. O tom, zda je zdravější nebo ne, rozhoduje spíše kvalita konzumovaného pečiva.

Trvanlivé pečivo, Pufované výrobky

Knäckebrot

Tradičně byl vyráběn z mouky, vody, soli. Dnes se však připravuje i kynutý (kvasnice, kvásek). Pokud není kynutý, jsou bublinky vytvořeny oxidem uhličitým. Je to potravina s nízkým glykemickým indexem (cukr se z něj uvolňuje pomalu, takže máme po jeho snědení hlad až po delší době), jde tedy z hlediska zdravé výživy o vhodnou potravinu. Čím více žitné mouky a vlákniny obsahuje, tím lépe.

Pufované chlebíčky, „polystyreny“

Vznikají tzv. pufováním neboli extruzí. Při tomto procesu se zrna lisují pod velkým tlakem za vysoké teploty, čímž dojde k rychlému odpaření vody, nabobtnání a rozrušení škrobu na jednodušší cukry. To sice přináší lepší stravitelnost, ale zároveň zvýšení glykemického indexu (jednoduchý cukr se ve střevech rychle vstřebá a my máme zase brzy hlad) a ztrátu vitaminů. Proto není vhodné jíst „polystyreny“ příliš často, zvlášť pokud jsou namáčené v čokoládě plné cukru nebo jiných sladkých polevách. Pokud je jíme, je dobré je kombinovat s potravinami obsahujícími bílkoviny.

 

 

Ocet
Sója
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Kukuřice
Telecí maso

Kulinářské využití pečiva

Od hlavní částí pokrmu až doplňky jídel (např. součást polévky, svačina k jogurtu).

Trvanlivé pečivo, Pufované výrobky

Sdílení

Cuketa
Kozí maso
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Pšenice
Slané pečivo, chléb, rohlíky, housky