Cukr
Popis
Cukr je sladidlo získávané především z cukrové řepy a cukrové třtiny. Z chemického hlediska jde o sacharózu, jednoduchý sacharid (cukr) tvořený po jedné molekule glukózou a fruktózou, které se z ní odštěpují při trávení ve střevech. Do krevního oběhu jsou potom vstřebány velmi rychle, což znamená, že jsou i velmi rychle odbourány a naše tělo po nich má brzy hlad.
Druhy cukru
Podle barvy můžeme cukr rozdělit na bílý a hnědý. Hnědý cukr neprochází rafinací (technologické zpracování), takže je bohatší na vitaminy a jiné přírodní látky z matečných rostlin než cukr bílý, ve kterém jsou tyto látky zničeny (tepelnými úpravami). Většinou považujeme hnědý cukr automaticky za třtinový, nemusí tomu tak ale být. Může se jednat i o nerafinovaný řepný cukr.

Formy cukru
Formy, v nichž se cukr distribuuje, jsou také různorodé. Nejjemnější je cukr moučkový, který je rozemletý na prášek, větší krystaly má pak cukr krupice a nejhrubší je cukr krystal. Ke slazení kávy a čaje používáme především cukr kostkový, v němž jsou krystaly slisovány do malých kostek.
Cukr ve výživě
Cukry (sacharidy) by měly sice tvořit okolo 50 – 55% naší výživy, ale v žádném případě by nemělo jít o cukr. Měli bychom striktně dát přednost složeným cukrům (polysacharidům) především z obilovin, případně luštěnin, brambor.
Případně bychom mohli při našich kulinářských úpravách volit raději med, stévii, nežli cukr.
Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná
Slazení bychom měli, pokud možno, významně omezit všichni. Při nadměrném příjmu cukrů si je totiž tělo přeměňuje na tuky, což vede k rozvoji mnohých onemocnění.
Nevhodná je konzumace u malých dětí (zvyk na výraznou chuť a odmítání méně ochucených pokrmů).
Onemocnění (dle některých autorit) plynoucí z konzumace cukru:
- překyselení organizmu
- nadváha, obezita
- vysoký cholesterol a lipidy
- cukrovka, diabetes mellitus
- volné radikály, oxidační stres
- premenstruační syndrom
Využití cukru
