459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Cukr

Popis

Cukr je sladidlo získávané především z cukrové řepy a cukrové třtiny. Z chemického hlediska jde o sacharózu, jednoduchý sacharid (cukr) tvořený po jedné molekule glukózou a fruktózou, které se z ní odštěpují při trávení ve střevech. Do krevního oběhu jsou potom vstřebány velmi rychle, což znamená, že jsou i velmi rychle odbourány a naše tělo po nich má brzy hlad.

Druhy cukru

Podle barvy můžeme cukr rozdělit na bílý a hnědý. Hnědý cukr neprochází rafinací (technologické zpracování), takže je bohatší na vitaminy a jiné přírodní látky z matečných rostlin než cukr bílý, ve kterém jsou tyto látky zničeny (tepelnými úpravami). Většinou považujeme hnědý cukr automaticky za třtinový, nemusí tomu tak ale být. Může se jednat i o nerafinovaný řepný cukr.

Cukr

Formy cukru

Formy, v nichž se cukr distribuuje, jsou také různorodé. Nejjemnější je cukr moučkový, který je rozemletý na prášek, větší krystaly má pak cukr krupice a nejhrubší je cukr krystal. Ke slazení kávy a čaje používáme především cukr kostkový, v němž jsou krystaly slisovány do malých kostek.

Cukr ve výživě

Cukry (sacharidy) by měly sice tvořit okolo 50 – 55% naší výživy, ale v žádném případě by nemělo jít o cukr. Měli bychom striktně dát přednost složeným cukrům (polysacharidům) především z obilovin, případně luštěnin, brambor.
Případně bychom mohli při našich kulinářských úpravách volit raději med, stévii, nežli cukr.

 

 

Telecí maso
Pšenice
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Zelenina
Sýry

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

Slazení bychom měli, pokud možno, významně omezit všichni. Při nadměrném příjmu cukrů si je totiž tělo přeměňuje na tuky, což vede k rozvoji mnohých onemocnění.

Nevhodná je konzumace u malých dětí (zvyk na výraznou chuť a odmítání méně ochucených pokrmů).

Onemocnění (dle některých autorit) plynoucí z konzumace cukru:

Využití cukru

Cukr

Sdílení

Cuketa
Kuře, kuřecí maso
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Kustovnice, Goji
Kapusta