120 terapeutů, 75 měst, 110 technik, 450 popsaných nemocí, 400 článků potravin a bylin

Obiloviny

Popis

Obilniny, ušlechtilé druhy trav z botanické čeledi lipnicovitých, se pěstují především proto, že jsou jejich semena (obiloviny, obilky) bohatá na sacharidy, cukry, škrob, vlákninu, bílkoviny, tuky, minerální látky a vitaminy (B1, B2, B3, B5, B6, kys. listová, biotin, E, vápník, hořčík, železo, zinek). Čímž tvoří významnou část výživy světové populace (okolo 60-70%).

Zužitkovat se dají obilky celé (např. rýže) nebo rozemleté na mouku. Kromě potravy pro lidi slouží obiloviny i jako potrava pro zvířata. Nevýhodou některých je obsah lepku (bílkovina), na který můžeme být alergičtí. Toto onemocnění se nazývá celiakie a je při něm nutné dodržovat tzv. bezlepkovou dietu (konzumovat pouze suroviny a výrobky neobsahující lepek).

Mezi obiloviny zařazujeme i takzvané pseudoobiloviny (neřadí se mezi zeleninu, ale mezi obiloviny), které jsou podobné složením obsahových látek, avšak botanicky nespadají do čeledi lipnicovitých (jáhly, amarant, merlík, pohanka).

Obiloviny obsahují složené cukry (déle se tráví v zažívací soustavě), čímž jsou vhodnější, nežli cukr.

Obiloviny
Luštěniny
Lněná semínka
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Teff, Milička
Cibule

Kulinářské úpravy obilovin

Přehled produktů z obilovin

Obiloviny

Sdílení

Cukrovinky, cukrářské výrobky
Med a další včelí produkty
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Pečení
Kiwi