459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Obiloviny

Popis

Obilniny, ušlechtilé druhy trav z botanické čeledi lipnicovitých, se pěstují především proto, že jsou jejich semena (obiloviny, obilky) bohatá na sacharidy, cukry, škrob, vlákninu, bílkoviny, tuky, minerální látky a vitaminy (B1, B2, B3, B5, B6, kys. listová, biotin, E, vápník, hořčík, železo, zinek). Čímž tvoří významnou část výživy světové populace (okolo 60-70%).

Zužitkovat se dají obilky celé (např. rýže) nebo rozemleté na mouku. Kromě potravy pro lidi slouží obiloviny i jako potrava pro zvířata. Nevýhodou některých je obsah lepku (bílkovina), na který můžeme být alergičtí. Toto onemocnění se nazývá celiakie a je při něm nutné dodržovat tzv. bezlepkovou dietu (konzumovat pouze suroviny a výrobky neobsahující lepek).

Mezi obiloviny zařazujeme i takzvané pseudoobiloviny (neřadí se mezi zeleninu, ale mezi obiloviny), které jsou podobné složením obsahových látek, avšak botanicky nespadají do čeledi lipnicovitých (jáhly, amarant, merlík, pohanka).

Obiloviny obsahují složené cukry (déle se tráví v zažívací soustavě), čímž jsou vhodnější, nežli cukr.

Obiloviny
Kiwi
Kakao
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Mrkev, karotka
Hrách, hrášek

Kulinářské úpravy obilovin

Přehled produktů z obilovin

Obiloviny

Sdílení

Kozí maso
Arašídy
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Kiwi
Šlehačka