Obiloviny
Popis
Obilniny, ušlechtilé druhy trav z botanické čeledi lipnicovitých, se pěstují především proto, že jsou jejich semena (obiloviny, obilky) bohatá na sacharidy, cukry, škrob, vlákninu, bílkoviny, tuky, minerální látky a vitaminy (B1, B2, B3, B5, B6, kys. listová, biotin, E, vápník, hořčík, železo, zinek). Čímž tvoří významnou část výživy světové populace (okolo 60-70%).
Zužitkovat se dají obilky celé (např. rýže) nebo rozemleté na mouku. Kromě potravy pro lidi slouží obiloviny i jako potrava pro zvířata. Nevýhodou některých je obsah lepku (bílkovina), na který můžeme být alergičtí. Toto onemocnění se nazývá celiakie a je při něm nutné dodržovat tzv. bezlepkovou dietu (konzumovat pouze suroviny a výrobky neobsahující lepek).
Mezi obiloviny zařazujeme i takzvané pseudoobiloviny (neřadí se mezi zeleninu, ale mezi obiloviny), které jsou podobné složením obsahových látek, avšak botanicky nespadají do čeledi lipnicovitých (jáhly, amarant, merlík, pohanka).
Obiloviny obsahují složené cukry (déle se tráví v zažívací soustavě), čímž jsou vhodnější, nežli cukr.
Přehled obilovin
Kulinářské úpravy obilovin
- především vaření (tedy i polévky)
- klíčení (syrová strava)
- mikrovlnný ohřev
- pečení