120 terapeutů, 75 měst, 110 technik, 450 popsaných nemocí, 400 článků potravin a bylin

Cukrovinky, cukrářské výrobky

Popis

Cukrovinky jsou výrobky cukrářů. Jak už jejich název sám napovídá, jejich typickou složkou je cukr. Díky němu jsou také tak oblíbené, dává jim totiž sladkou chuť. Jsou to potraviny s vysokým glykemickým indexem (obsahují především jednoduché cukry), to znamená, že po jejich konzumaci máme brzy zase hlad a naše tělo si žádá další jídlo. Kromě cukru v nich najdeme množství tuků či olejů (máslo, margaríny, oleje), které se používají hlavně jako součást těst při pečení nebo do krémů.

Dnešní skladba surovin cukrovinek je podobná jako sladké pečivo, sladkosti, sušenky, džemy, marmelády.

Cukrovinky, cukrářské výrobky

Druhy cukrovinek

Cukrovinek je nespočetné množství, liší se především svými náplněmi, kromě již výše uvedených máslových krémů se používají krémy tvarohové, pudingové, čokoládové, kakaové, medové apod.

Mezi nejznámější druhy cukrovinek, se kterými se můžeme běžně setkat v cukrárnách, patří například dorty, bombičky, indiáni, kokosky, košíčky, kremrole, laskonky, linecké, marokánky, rakvičky, rolády, řezy, střechy, trubičky, věnečky, větrníky...

Rukola
Borůvky
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Ovoce
Paprika

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

Cukrovinky bychom rozhodně neměli konzumovat ve velkém, pouze například při slavnostních příležitostech. Cukrovinky bychom měli, pokud možno, významně omezit všichni. Při nadměrném příjmu cukrů si je totiž tělo přeměňuje na tuky, což vede k rozvoji mnohých onemocnění.

Nevhodná je konzumace u malých dětí (zvyk na výraznou chuť a odmítání méně ochucených pokrmů).

Onemocnění plynoucí z nadměrné konzumace cukrů:

Cukrovinky, cukrářské výrobky

Sdílení

Arašídy
Žvýkačky
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Angrešt
Olivy