Máslo
Popis
Máslo je mléčný výrobek, ve kterém je zkoncentrován tuk z mléka. Tuku musí být alespoň 80%, aby se potravina mohla označovat jako máslo (a nedocházelo k záměně za pomazánkový krém). Zbytek tvoří voda (16%), bílkoviny a laktóza. Máslo má typickou aromatickou chuť, kterou zajišťují mastné kyseliny s krátkým řetězcem a mléčné bílkoviny. Najdeme v něm rovněž vitaminy, a to ty rozpustné v tucích (A, D, E a K).

Máslo a zdravá strava
Z hlediska zdravé výživy patří mezi potraviny nevhodné, protože je velmi energeticky hodnotné a obsahuje mnoho tuků, jejichž nadměrná konzumace může vést k rozvoji mnoha onemocnění (nadváha, ateroskleróza, vysoký krevní tlak, vysoká hladina cholesterolu v krvi apod.). Je vhodné pro studenou kuchyni, neměli bychom jej používat ke smažení, protože se rychle přepaluje.
Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná
Dlouhodobá nadměrná konzumace tuků (přejídání, špatná strava, cukrovinky, cukrářské výrobky) v kombinaci s nedostatkem různorodého pohybu je bohužel krokem nejen směrem k překyselení organizmu, ale i k případné nemoci.
Vhodnější cesta je tyto tuky nahradit ořechy a semínky, nebo z nich lisovanými panenskými oleji (arašídy, dýňová, konopná, chia, lněná, sezamová, slunečnicová semínka, mák, kaštany, kešu, lískové, para, pekanové, piniové, pistáciové, vlašské, mandlové ořechy).
