459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Máslo

Popis

Máslo je mléčný výrobek, ve kterém je zkoncentrován tuk z mléka. Tuku musí být alespoň 80%, aby se potravina mohla označovat jako máslo (a nedocházelo k záměně za pomazánkový krém). Zbytek tvoří voda (16%), bílkoviny a laktóza. Máslo má typickou aromatickou chuť, kterou zajišťují mastné kyseliny s krátkým řetězcem a mléčné bílkoviny. Najdeme v něm rovněž vitaminy, a to ty rozpustné v tucích (A, D, E a K).

Máslo

Máslo a zdravá strava

Z hlediska zdravé výživy patří mezi potraviny nevhodné, protože je velmi energeticky hodnotné a obsahuje mnoho tuků, jejichž nadměrná konzumace může vést k rozvoji mnoha onemocnění (nadváha, ateroskleróza, vysoký krevní tlak, vysoká hladina cholesterolu v krvi apod.). Je vhodné pro studenou kuchyni, neměli bychom jej používat ke smažení, protože se rychle přepaluje.

 

 

Borůvky
Pistáciové ořechy, pistácie
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Sádlo, lůj
Trvanlivé pečivo, Pufované výrobky

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

Dlouhodobá nadměrná konzumace tuků (přejídání, špatná strava, cukrovinky, cukrářské výrobky) v kombinaci s nedostatkem různorodého pohybu je bohužel krokem nejen směrem k překyselení organizmu, ale i k případné nemoci.
Vhodnější cesta je tyto tuky nahradit ořechy a semínky, nebo z nich lisovanými panenskými oleji (arašídy, dýňová, konopná, chia, lněná, sezamová, slunečnicová semínka, mák, kaštany, kešu, lískové, para, pekanové, piniové, pistáciové, vlašské, mandlové ořechy).

Máslo

Sdílení

Sezamová semínka
Slané pečivo, chléb, rohlíky, housky
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Rajče, rajčata
Kachna