Mandle
Popis
Mandle jsou jádra semen stromu mandloně obecné, který roste pouze v teplých krajích. U nás si je tedy vypěstovat nemůžeme, ale jsou hojně k dostání na trhu. Existují dva hlavní druhy mandloně, a to sladká a hořká. Sladké mandle jsou ty, které běžně konzumujeme, hořké se používají pouze k výrobě mandlového oleje a jako základ ochucovadel a likéru Amaretto. Je tomu tak proto, že hořké mandle obsahují až 5% přírodní látky amygdalinu, ze které se v našem těle uvolňuje jedovatý kyanovodík. Sladké mandle konzumujeme čerstvé nebo sušené (loupané nebo neloupané).
U některých z nás mohou vyvolat alergii.

Obsahové látky
- lipidy, tuky
- bílkoviny, proteiny
- esenciální nenasycené mastné kyseliny
- vitaminy B1, B2, B3, B5, kys. listová, E
- minerální látky vápník, hořčík, železo, zinek, fosfor, draslík
- vláknina
Využití, indikace
Mandle sice obsahují množství tuků, ale díky vyváženému poměru mastných kyselin a vysokému obsahu vitaminu E pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi, jsou proto vhodné při onemocněních srdce a cév.
Díky tomu, že obsahují jen velmi málo sacharidů (cukrů), ale přesto jsou energeticky hodnotné, jsou vhodným doplňkem stravy pro pacienty trpící cukrovkou.
Obsahují velké množství minerálů důležitých pro vývoj plodu a podporují vylučování mateřského mléka (laktagoga), proto jsou vhodná pro těhotné a kojící ženy.
Najdeme v nich vitaminy skupiny B a minerální látky důležité pro funkci nervové soustavy, mohou nám tak pomoci při psychických problémech jako jsou podrážděnost, deprese, nespavost, nebo úzkost.
Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná
Ořechy a semena obsahují nemalé množství tuků, pokud se je rozhodneme zařadit do naší stravy, měli bychom na druhé straně omezit konzumaci všech ostatních tuků (máslo, margaríny, oleje, především rafinované, sladké pečivo, tučné maso, čokoláda) i smažení. Jinak riskujeme, že pod rouškou zdravého mlsání ořechů a semen sklouzneme do nadváhy.
Dalším rizikem je konzumace soli skryté v solených oříšcích, což nemá se zdravím nic společného.
U semen a ořechů se též často setkáváme se tepelnými úpravami, kdy je můžeme pražit, nebo například péci, nejčastěji jako přídavek a posyp pečiva. Každá tepelná úprava sebou bohužel nese znehodnocení vitaminů a esenciálních mastných kyselin. Dokonce jejich přítomnost na pečeném pečivu (nikoliv vmíchaných uvnitř) hrozí až rizikem vzniku zdraví škodlivých látek.
