459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Mléčné výrobky

Popis

Mléčné výrobky jsou výrobky z mléka. Patří mezi jedny z původních potravin, protože lidé už od nepaměti chovali různá zvířata, která dávala mléko, a mohli si tak mnoho těchto potravin sami vyrobit.

Prospěšnost mléčných výrobků

Živiny

Nejvíce ceněn je jejich obsah bílkovin, vitaminu D a minerálu vápníku.

Snížení překyselení žaludku

Mléčné výrobky neutralizují žaludeční kyselinu, což může být krátkodobou pomocí u jedinců s nadměrnou tvorbou žaludeční kyseliny s pálením žáhy. Tato vlastnost mléčných výrobků je však i nevýhodou.

Kulinářské využití mléčných výrobků

Mléčné výrobky

Obsahové látky

Pražení
Ořechy, semena
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Celer
Olivy

Druhy mléčných výrobků

Rizika mléčných výrobků

Tuky

Mezi nevýhody mléka a mléčných výrobků patří vyšší obsah nasycených tuků.
Tuky mohou mít při nadměrné konzumaci negativní vliv na naše zdraví (nadváha, ateroskleróza, vysoký krevní tlak, vysoká hladina cholesterolu v krvi apod.). S konzumací plnotučných výrobků bychom to rozhodně neměli přehánět a měli bychom raději zvolit ty se sníženým obsahem tuku (polotučné nebo nízkotučné).

Nestravitelnost a alergie

V odborných i laických kruzích je zmiňována horší stravitelnost až možná alergie na mléčné výrobky.

Po narození jsme každý měli trávicí aparát přizpůsoben mateřskému mléku, později se však tato enzymatická výbava vytrácí a naše schopnost trávit mléčné bílkoviny razantně klesá. Tento fakt může být u některých z nás vysvětlením pro nadýmání (kojenců), potíže s trávením a nechutenství po konzumaci mléčných výrobků.

Alergie je spojována s mléčným sacharidem laktózou, na kterou může mít řada z nás horší snášenlivost až alergii.

Následuje-li u nás po konzumaci mléčných výrobků únava, úbytek energie, stojí za zvážení omezení až vyloučení mléčných výrobků ze stravy.

Specifickým případem poruch trávení bílkovin je fenylketonurie, porucha metabolizmu aminokyselin.

Zahlenění mléčnými výrobky

U mléčných výrobků je uváděn jeho zahleňují efekt. Zahlenění postihuje nejen naše dýchací cesty, ale i samotný trávicí trakt, což muže vytvářet příležitost pro rozvoj plísní a kvasných procesů.

Neutralizace žaludeční kyseliny

Neutralizovat žaludeční obsah (antacida) může být sice pomocí proti pálení žáhy, ale podstatně se tím snižuje efektivita trávení. Trávení trvá déle, tělo stojí více energie (přichází tedy únava po jídle). V potravě mohou přežívat mikroorganizmy (riziko infekce, oslabená imunita), které jsou na potravě i při sebelepším umytí, ale silná kyselina žaludku si s nimi dovede poradit.

Kyselinotvornost mléčných výrobků

Obtížnější stravitelnost mléka a mléčných produktů sebou nese nejen zatížení únavou, ale i překyselení organizmu.

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

  • alergie na laktózu (lidé trpící touto alergií by měli zvolit mléčné výrobky kysané, protože mají snížený obsah laktózy a někteří z nich je mohou snášet)
Mléčné výrobky

Sdílení

Kakao
Vlašské ořechy
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Bujóny, Maggi
Mouka