459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Bujóny, Maggi

Bujóny

Bujóny neboli instantní vývary jsou kuchyňské polotovary, které se používají jako náhražky pravých vývarů z masa nebo zeleniny. Vyrábějí se rozštěpením bílkovin na aminokyseliny za vysokých teplot. Přebytečné kyseliny se potom zneutralizují. Masové chuti se dosáhne přidáním glutamátu. Z předchozích řádků vyplývá, že instantní bujóny nemají se zdravou výživou nic společného a rozhodně by neměly nahradit vývary pravé.

Bujóny, Maggi

Maggi

Maggi je tradiční dochucovadlo, svých charakterem podobné sójové omáčce. V Česku je velmi populární k ochucování polévek, omáček a salátů, stejně jako bujóny jej však nelze doporučit ke stravě. Obsahuje mnoho soli, dále cukr, ocet, barviva, konzervanty, „éčka“. Všechny tyto látky mohou vést k rozvoji různých onemocnění nebo jejich zhoršení.

Celer
Ředkvičky
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Květák
Meruňky

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

Především z důvodu vysokého obsahu soli bychom měli konzumaci bujónů a maggi omezit na minimum, úplně odstranit ze svého jídelníčku by je měli lidé trpící následujícími onemocněními:

Bujóny, Maggi

Sdílení

Žito
Masové konzervy, lunchmeaty, paštiky
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Mražení
Cibule