Omáčky, dresingy, dressingy
Popis
Různé dochucovací omáčky a dresingy jsou často potravinami, které si neumíme odpustit, protože dodávají typickou chuť mnoha pokrmům. Jak je to ale s jejich účinky na naše zdraví?
Zmiňována je opatrnost až nevhodnost dressingů u malých dětí.
Druhy: Hořčice, Kečup, Majonéza, tatarka, Sójová omáčka, Dresingy a zálivky.

Hořčice
Hořčice je pikantní řidší omáčka vyráběná ze semen různých druhů rostliny hořčice, vody, octa, cukru, soli a různých dalších koření. Semena hořčice se vyznačují obsahem silic a glykosidů, které dodávají hořčičným výrobkům ostrou chuť a vůni (korigencium). Rozlišujeme dva základní druhy hořčice, a to plnotučnou (tzv. francouzský typ) z jemně mletých semen hořčice bílé, a kremžskou z hrubě mletých semen hořčice černé nebo hnědé. Kromě nich existují samozřejmě i další hořčice s nejrůznějšími příchutěmi (např. křenová). S její konzumací bychom to neměli příliš přehánět, protože obsahuje hodně konzervantů a má relativně vysokou energetickou hodnotu.
Hořčičné semínko má antioxidační účinky.
Kečup
Kečup je omáčka, jejíž hlavní složkou byla v minulosti rajčata. Dnes už tomu tak ale většinou není a červená barva je mnohdy jediné, co rajčata v kečupu připomíná. V kečupu většinou převládá voda spolu s mrkví nebo jablky (jsou levnější než rajčata), cukrem, ochucovadly a zahušťovadly.
Podle zákona musí výrobky označené jako kečup obsahovat alespoň 12% refrakterní sušiny, ty, které se honosí názvem extra, speciál nebo prima pak 30% sušiny. S konzumací kečupu bychom to neměli přehánět, protože je velmi energeticky hodnotný, popřípadě bychom měli věnovat velkou pozornost výběru a koupit ten s co největším obsahem rajčat.
Časté využití rajčatových omáček, protlaků, kečupů je například pizza.
Majonéza, tatarka
Majonéza je hustá tučná omáčka bílé až nažloutlé barvy. Vyrábí se šleháním vaječného žloutku (nebo celého vejce) a oleje. Dochucuje se většinou solí, pepřem, octem, hořčicí apod. Z jejího složení je na první pohled patrné, že patří mezi absolutně nezdravé potraviny, protože obsahuje téměř jen tuky. Konzumace majonézy bychom se tedy měli vyvarovat.
Tatarská omáčka je v podstatě jen majonéza obohacená o další ochucovadla, nejčastěji se používají drobně nakrájené sterilované okurky nebo pažitka. O jejím vlivu na naše zdraví platí to samé jako o majonéze.
Obě výše uvedené omáčky jsou v České republice bohužel velmi oblíbené a jejich spotřeba převyšuje spotřebu v ostatních evropských zemích. Jsou běžnou přílohou k již tak nezdravým hranolkům, součástí mnoha pochoutkových salátů a dresingů, pomazánek, proto bychom si měli dát pozor i na tyto potraviny.
Patří mezi potraviny nevhodné k mražení.
Sójová omáčka
Sójová omáčka je tmavě hnědá, řídká, slaná omáčka ze sójových bobů podobná bujónů, maggi. Pochází z Číny, kde byla od pradávna vyráběna fermentací sóji pomocí plísní rodu AspergillusoryzaeaAspergillussoyae. Tato tradičně vyráběná omáčka je zdraví prospěšná, obsahuje mnoho antioxidantů a vitamin B12. Dnes ji však seženeme spíše ve specializovaných obchodech. Mezi nejznámější druhy fermentovaných omáček patří JohnsenSoyu, Tamari a Kikkoman.
Při nákupu si ale musíme dát velký pozor, protože většinu na trhu nabízených sójových omáček tvoří ty průmyslově vyrobené, které vznikají rozložením proteinů sójových bobů a obarvením barvivy. Ty jsou z hlediska zdravé výživy zcela nevhodné a rozhodně bychom se jejich konzumaci měli vyhnout.
Dresingy a zálivky
Dresingy a zálivky používáme především k ochucování různých salátů, ať už zeleninových nebo těstovinových. To, zda jsou pro náš organismu prospěšné nebo ne, ovlivňuje především jejich složení. Určitě se nemusíme obávat dresingů a zálivek, jejichž základem je bílý jogurt, zakysaná smetana nebo voda. Vyhnout bychom se ale určitě měli těm, které obsahují jako hlavní složku majonézu, tatarku nebo kečup. Dresingy s vysokým obsahem soli jsou rovněž nezdravé. Věnovat pozornost výběru dresingu se vyplatí, protože špatně zvolený může znehodnotit jinak zdravé jídlo.
