459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Rajče, rajčata

Popis

Rajče je jednoletá keříčková zelenina čeledí příbuzná s bramborem. Hned po něm je nejvýznamnější lilkovitou rostlinou. Na rozdíl od brambor se ale z rajčat zužitkovávají nadzemní plody, které jsou většinou po dozrání červené nebo žluté. Rajčata bychom měli konzumovat s potravinami obsahujícími alespoň malé množství tuku, protože jejich nejcennější obsahové látky jsou rozpustné v tucích a také se díky nim lépe vstřebávají. Nejzdravější je jíst rajče syrové, ale výtečná jsou i tepelně upravená. Nesmíme zapomenout, že rajčata jsou základem pro výrobu kečupu a tomatových omáček, pizzy.

Patří mezi potraviny nevhodné k mražení.

Rajče, rajčata

Obsahové látky

 

 

Meruňky
Kapusta
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Pórek
Vnitřnosti

Využití, indikace

Rajče má diuretické účinky (podporuje tvorbu moči) a pomáhá tak očišťovat organismus od odpadních látek metabolismu.

Antioxidační látky můžeme doporučit při nemoci srdce a cév, například u aterosklerózy, vysoký cholesterol.

Díky obsahu látky lykopenu (přírodní karotenoid) působí konzumace rajčat jako prevence proti vzniku rakoviny (antioxidant, antikancerogenní látka).
Podle některých výzkumů může příznivě působit při rakovině trávicí soustavy (rakovina jater, jícnu, slinivky břišní, tlustého střeva, žaludku, žlučníku a žlučových cest), při rakovině prostaty a proti nadměrnému zvětšení prostaty (benigní hyperplazii).

Přiměřené množství zeleniny (ideálně syrové ke každému pokrmu) působí proti překyselení organizmu.

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

Diskutován je vliv celé čeledi lilkovitých:
Konzumované produkty této čeledi obsahují hodně draslíku, což nás nutí pokrmy nadměrně solit.
Některé prameny upozorňují u časté a dlouhodobé konzumace lilkovitých na poškození ledvin (selhávání ledvin), poškození nervové soustavy (demence, Alzheimerova, Parkinsonova choroba).

Rajče, rajčata

Sdílení

Sušení
Česnek
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Meloun
Hovězí maso