Mrkev, karotka
Popis
Mrkev je zelenina z čeledi miříkovitých pěstovaná pro svůj chutný kořen. Nejcennější obsahovou látkou mrkve je provitamin A (beta karoten). Je to látka rozpustná v tucích, a proto je dobré mrkev konzumovat s potravinami obsahujícími tuk, aby se ho vstřebalo maximální množství. Mrkev je navíc jednou z mála zelenin, která je též zdravá vařená nebo restovaná. Při tepelné úpravě se totiž přemění část beta karotenu na vitamin A a naruší se jinak tuhé buněčné membrány, přes které se látky špatně vstřebávají. Ale i v syrovém stavu hojně vyhledávanou zeleninou pro přípravu zeleninových šťáv.

Obsahové látky
- voda
- vitaminy A, beta karoten, C
- minerál draslík
- vláknina
Využití, indikace
Beta karoten obsažený v mrkvi se v našem těle mění na vitamin A, který působí blahodárně při zhoršení zraku, poruchy sítnice.
Kromě toho pomáhá udržovat zdravou kůži a sliznice.
Vláknina obsažená v mrkvi pomáhá udržovat peristaltiku střev (prokinetika), zabraňuje tedy vzniku zácpy (laxativa). Zklidňuje také střevní sliznici.
Přiměřené množství zeleniny (ideálně syrové ke každému pokrmu) působí proti překyselení organizmu. Díky obsahu antioxidačních látek působí mrkev příznivě proti vzniku rakoviny (antikancerogenní látky).
