Paprika
Popis
Paprika je zelenina z čeledi lilkovitých, je tedy příbuzná s bramborem. Na rozdíl od brambor, kde ke konzumaci slouží podzemní hlízy, zužitkováváme z papriky její plody. Ty mohou mít různé barvy, nejčastěji červenou, žlutou a zelenou. Podle obsahu pálivé látky kapsaicinu dělíme papriku na pálivou (chilli papričky) a nepálivou (kapie). Paprika má využití nejenom jako zelenina, ale i jako koření. To vzniká usušením a namletím červené papriky. U koření rozlišujeme pálivou (chilli) a sladkou (paprika) variantu.

Obsahové látky
Využití, indikace
Paprika je vhodná pro pacienty trpící trávicími obtížemi, zmírňuje zánět žaludku a podporuje vylučování žaludečních šťáv (karminativa).
Působí lehce projímavě, proto je dobré ji konzumovat při zácpě (laxativa). Rovněž působí proti plynatosti.
Pro svou velmi nízkou energetickou hodnotu se paprika hodí při léčbě obezity a nadváhy. Obsahuje jen zanedbatelné množství cukrů, a proto je dobře snášena diabetiky. Přiměřené množství zeleniny (ideálně syrové ke každému pokrmu) působí proti překyselení organizmu.
Díky obsahu antioxidačních vitaminů působí konzumace papriky jako prevence proti vzniku rakoviny.
Papriku můžeme použít i zevně v podobě mastí, tinktur nebo náplastí, protože má díky obsahu kapsaicinu i hřejivé účinky.
Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná
Diskutován je vliv celé čeledi lilkovitých:
Konzumované produkty této čeledi obsahují hodně draslíku, což nás nutí pokrmy nadměrně solit.
Některé prameny upozorňují u časté a dlouhodobé konzumace lilkovitých na poškození ledvin (selhávání ledvin), poškození nervové soustavy (demence, Alzheimerova, Parkinsonova choroba).
