459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Česnek

Popis

Česnek je zelenina původem z Mongolska. Znali ho už i staří Egypťané. Je historicky dokázané, že ho faraonové dávali svým otrokům při stavbě pyramid na posilnění a jako ochranu před nemocemi. Všechny tyto vlastnosti si česnek uchoval dodnes. Jeho menší nevýhodou je jeho nepříjemné aroma, které přechází i do našeho dechu, pokud ho sníme. Ale od konzumace česneku bychom se neměli v žádném případě nechat odradit.

Česnek

Obsahové látky

 

 

Omáčky, dresingy, dressingy
Rafinované oleje
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Syrová strava, raw food
Jahody

Využití, indikace

Obsahuje dezinfekční, antimikrobiální, antivirové, imunostimulační látky (též v cibuli, pórku, pažitce), které činní česnek léčivou bylinou.

Česnek snižuje srážlivost krve. Zlepšuje průtok krve v celém těle, protože jeho éterické obsahové látky způsobují rozšíření krevních cév. Tím dochází i k poklesu krevního tlaku, takže je vhodný pro pacienty s hypertenzí (antihypertenziva).

Snižuje také hladinu cholesterolu a triglyceridů (tuků) v krvi, proto je vhodný při dyslipidémii.

Česnek má také protinádorové účinky, pravidelnou konzumací významně klesá riziko vzniku rakoviny žaludku a tlustého střeva.

Je levnou a přitom účinnou volbou při nachlazení., bronchitidě, chřipce, rýmě.

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

Nevhodná je konzumace u malých dětí (zvyk na výraznou chuť a odmítání méně ochucených pokrmů). Může způsobovat zápach z úst, nadýmání kojenců.

Česnek

Sdílení

Luštěniny
Med a další včelí produkty
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Petržel, kudrnka
Maliny