120 terapeutů, 75 měst, 110 technik, 450 popsaných nemocí, 400 článků potravin a bylin

Česnek

Popis

Česnek je zelenina původem z Mongolska. Znali ho už i staří Egypťané. Je historicky dokázané, že ho faraonové dávali svým otrokům při stavbě pyramid na posilnění a jako ochranu před nemocemi. Všechny tyto vlastnosti si česnek uchoval dodnes. Jeho menší nevýhodou je jeho nepříjemné aroma, které přechází i do našeho dechu, pokud ho sníme. Ale od konzumace česneku bychom se neměli v žádném případě nechat odradit.

Česnek

Obsahové látky

Fazole
Ostružiny
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Omáčky, dresingy, dressingy
Hrách

Využití, indikace

Obsahuje dezinfekční, antimikrobiální, antivirové, imunostimulační látky (též v cibuli, pórku, pažitce), které činní česnek léčivou bylinou.

Česnek snižuje srážlivost krve. Zlepšuje průtok krve v celém těle, protože jeho éterické obsahové látky způsobují rozšíření krevních cév. Tím dochází i k poklesu krevního tlaku, takže je vhodný pro pacienty s hypertenzí (antihypertenziva).

Snižuje také hladinu cholesterolu a triglyceridů (tuků) v krvi, proto je vhodný při dyslipidémii.

Česnek má také protinádorové účinky, pravidelnou konzumací významně klesá riziko vzniku rakoviny žaludku a tlustého střeva.

Je levnou a přitom účinnou volbou při nachlazení., bronchitidě, chřipce, rýmě.

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

Nevhodná je konzumace u malých dětí (zvyk na výraznou chuť a odmítání méně ochucených pokrmů). Může způsobovat zápach z úst, nadýmání kojenců.

Česnek

Sdílení

Pizza
Cizrna, římský hrách
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Sladké pečivo
Dýně, tykev