Česnek
Popis
Česnek je zelenina původem z Mongolska. Znali ho už i staří Egypťané. Je historicky dokázané, že ho faraonové dávali svým otrokům při stavbě pyramid na posilnění a jako ochranu před nemocemi. Všechny tyto vlastnosti si česnek uchoval dodnes. Jeho menší nevýhodou je jeho nepříjemné aroma, které přechází i do našeho dechu, pokud ho sníme. Ale od konzumace česneku bychom se neměli v žádném případě nechat odradit.

Obsahové látky
- voda
- vitaminy C, kys. listová
- minerální látky draslík, síra, jód
- vláknina
- flavonoidy (přírodní antioxidanty)
Využití, indikace
Obsahuje dezinfekční, antimikrobiální, antivirové, imunostimulační látky (též v cibuli, pórku, pažitce), které činní česnek léčivou bylinou.
Česnek snižuje srážlivost krve. Zlepšuje průtok krve v celém těle, protože jeho éterické obsahové látky způsobují rozšíření krevních cév. Tím dochází i k poklesu krevního tlaku, takže je vhodný pro pacienty s hypertenzí (antihypertenziva).
Snižuje také hladinu cholesterolu a triglyceridů (tuků) v krvi, proto je vhodný při dyslipidémii.
Česnek má také protinádorové účinky, pravidelnou konzumací významně klesá riziko vzniku rakoviny žaludku a tlustého střeva.
Je levnou a přitom účinnou volbou při nachlazení., bronchitidě, chřipce, rýmě.
Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná
Nevhodná je konzumace u malých dětí (zvyk na výraznou chuť a odmítání méně ochucených pokrmů). Může způsobovat zápach z úst, nadýmání kojenců.
