Kakao
Popis
Jako kakao označujeme obvykle semena (boby) kakaovníku a z nich umletý prášek. Kakaovník roste pouze v tropických oblastech, proto je pro nás kakao tak trochu exotické. Přirozeně je kakao extrémně hořké, ale je spojováno především se sladkými potravinami. To především proto, že je hlavní surovinou pro výrobu čokolády.

Obsahové látky kakaa
Obsahuje také množství žádoucích a pro lidský organismus dobře vstřebatelných minerálních látek – draslík, vápník, hořčík, železo, mangan, zinek. Dále obsahuje i vitaminy - E, B1, B2, B3, B5, B6.
Kakao obsahuje flavonoidy (přírodní antioxidanty) a purinové deriváty kofein a theobromin, jež zlepšují naše soustředění (psychostimulancia). Navíc v našem těle způsobuje vyplavování hormonů štěstí (endorfinů), takže se po její konzumaci cítíme dobře.
V lidovém užití je zmiňován mírný afrodiziakální účinek.
Jako náhražka čokolády nebo kakaa byl využíván též Rohovník.
Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná
Nevhodná je konzumace u malých dětí (zvyk na výraznou chuť a odmítání méně ochucených pokrmů).
Potraviny s obsahem kakaa
- nápoj, a to rozmícháním v mléce, případně oslazením, povařením
- běžnou součástí sladkého pečiva, kterému dodává tmavou barvu a typickou chuť
- cukrovinky, cukrářské výrobky, sladkosti, sušenky, tyčinky
- některá arašídová másla, nugety, nutely
