459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Kakao

Popis

Jako kakao označujeme obvykle semena (boby) kakaovníku a z nich umletý prášek. Kakaovník roste pouze v tropických oblastech, proto je pro nás kakao tak trochu exotické. Přirozeně je kakao extrémně hořké, ale je spojováno především se sladkými potravinami. To především proto, že je hlavní surovinou pro výrobu čokolády.

Kakao

Obsahové látky kakaa

Obsahuje také množství žádoucích a pro lidský organismus dobře vstřebatelných minerálních látek – draslík, vápník, hořčík, železo, mangan, zinek. Dále obsahuje i vitaminy - E, B1, B2, B3, B5, B6.

Kakao obsahuje flavonoidy (přírodní antioxidanty) a purinové deriváty kofein a theobromin, jež zlepšují naše soustředění (psychostimulancia). Navíc v našem těle způsobuje vyplavování hormonů štěstí (endorfinů), takže se po její konzumaci cítíme dobře.

V lidovém užití je zmiňován mírný afrodiziakální účinek.

Jako náhražka čokolády nebo kakaa byl využíván též Rohovník.

 

 

Uzení
Pastinák
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Telecí maso
Fazole

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

Nevhodná je konzumace u malých dětí (zvyk na výraznou chuť a odmítání méně ochucených pokrmů).

Potraviny s obsahem kakaa

Kakao

Sdílení

Ovoce
Mrkev, karotka
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Masové konzervy, lunchmeaty, paštiky
Tvaroh