459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Mléko

Popis

Mléko je produkt mléčných žláz samic všech savců, tedy i lidí. Jeho primárním úkolem je výživa mláďat po porodu, avšak mléko mnoha zvířat (krávy, kozy, ovce, koně) se u od nepaměti využívá jako plnohodnotná potravina pro člověka a z ní i další vyráběné mléčné výrobky (sýry, máslo, jogurty, jogurtové nápoje, kefíry, zákysy, tvaroh, smetana, pomazánkový krém, syrovátka).

Mléko

Obsahové látky

Obsahuje vodu, bílkoviny, tuky, cukr laktózu a z minerálů především vápník a železo. Bílkoviny v mléce jsou plnohodnotné, vápník pozitivně ovlivňuje růst a vývoj kostí, železo působí proti anémii.

Problémovým činitelem v mléce jsou tuky, jsou totiž převážně nasycené a při jejich vyšší konzumaci může docházet k rozvoji mnoha onemocnění (nadváha, ateroskleróza, vysoký krevní tlak apod.). Proto jako u většiny potravin i o mléce platí, že bychom ho měli konzumovat v rozumném množství. Je známo, že zdravější je mléko kozí, oproti tomu kravskému obsahuje více železa a bílkovin.

Rizika mléka

Kvůli obsahu laktózy je mléko nevhodné pro pacienty trpící alergií na tento cukr. Chybí jim totiž enzym, který laktózu rozkládá, což způsobuje nepříjemné trávicí obtíže a průjmy. Tito pacienti by neměli mléko pít vůbec. Alternativou je například mléko sójové.

Za nevhodnou je považována konzumace neupraveného mléka u malých dětí.

U mléka a mléčných výrobků jsou též zmiňovány další kontroverzní témata, jako je špatná stravitelnost mléčného cukru, tak i bílkovin, zahleňování trávicí a dýchací soustavy, snižování činnosti žaludeční kyseliny (jako antacida na pálení žáhy), kyselinotvorný vliv na naše tělo (překyselení organizmu).

Specifickým případem poruch trávení bílkovin z této potraviny je fenylketonurie, porucha metabolizmu aminokyselin.

 

 

Vejce
Křen
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Slunečnicová semínka
Palačinky, lívance

Druhy mléka

  • podle obsahu tuků
    • plnotučné (minimálně 3,5% tuku)
    • polotučné (minimálně 1,5% tuku)
    • odstředěné (0,5% tuku)
  • podle producenta
    • kravské
    • kozí
    • ovčí
    • koňské
  • mezi mléčné výrobky obilné, sojové nápoje nepatří, ale často jsou k nim řazeny

Využití mléka

  • hlavní i doplňková součást pokrmů
  • studená i teplá kuchyně
  • základ mnoha pokrmů
  • kombinace s cereáliemi
  • kakao
  • zmrzlina
  • snižuje pálení u Chilli
Mléko

Sdílení

Kešu ořechy
Med a další včelí produkty
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Špenát
Fenykl