Mléko
Popis
Mléko je produkt mléčných žláz samic všech savců, tedy i lidí. Jeho primárním úkolem je výživa mláďat po porodu, avšak mléko mnoha zvířat (krávy, kozy, ovce, koně) se u od nepaměti využívá jako plnohodnotná potravina pro člověka a z ní i další vyráběné mléčné výrobky (sýry, máslo, jogurty, jogurtové nápoje, kefíry, zákysy, tvaroh, smetana, pomazánkový krém, syrovátka).

Obsahové látky
Obsahuje vodu, bílkoviny, tuky, cukr laktózu a z minerálů především vápník a železo. Bílkoviny v mléce jsou plnohodnotné, vápník pozitivně ovlivňuje růst a vývoj kostí, železo působí proti anémii.
Problémovým činitelem v mléce jsou tuky, jsou totiž převážně nasycené a při jejich vyšší konzumaci může docházet k rozvoji mnoha onemocnění (nadváha, ateroskleróza, vysoký krevní tlak apod.). Proto jako u většiny potravin i o mléce platí, že bychom ho měli konzumovat v rozumném množství. Je známo, že zdravější je mléko kozí, oproti tomu kravskému obsahuje více železa a bílkovin.
Rizika mléka
Kvůli obsahu laktózy je mléko nevhodné pro pacienty trpící alergií na tento cukr. Chybí jim totiž enzym, který laktózu rozkládá, což způsobuje nepříjemné trávicí obtíže a průjmy. Tito pacienti by neměli mléko pít vůbec. Alternativou je například mléko sójové.
Za nevhodnou je považována konzumace neupraveného mléka u malých dětí.
U mléka a mléčných výrobků jsou též zmiňovány další kontroverzní témata, jako je špatná stravitelnost mléčného cukru, tak i bílkovin, zahleňování trávicí a dýchací soustavy, snižování činnosti žaludeční kyseliny (jako antacida na pálení žáhy), kyselinotvorný vliv na naše tělo (překyselení organizmu).
Specifickým případem poruch trávení bílkovin z této potraviny je fenylketonurie, porucha metabolizmu aminokyselin.
Druhy mléka
- podle obsahu tuků
- plnotučné (minimálně 3,5% tuku)
- polotučné (minimálně 1,5% tuku)
- odstředěné (0,5% tuku)
- podle producenta
- kravské
- kozí
- ovčí
- koňské
- mezi mléčné výrobky obilné, sojové nápoje nepatří, ale často jsou k nim řazeny
Využití mléka
- hlavní i doplňková součást pokrmů
- studená i teplá kuchyně
- základ mnoha pokrmů
- kombinace s cereáliemi
- kakao
- zmrzlina
- snižuje pálení u Chilli
