Sladkosti, Sušenky, Tyčinky, Piškoty, Bonbóny
Popis
Asi každý z nás má občas chuť na něco sladkého. Musíme si ale dobře uvědomit, že drtivá většina sladkostí, které na nás koukají z regálů v obchodě, obsahuje obrovské množství cukru a je tedy energetickou bombou.
Dnešní skladba surovin sladkostí, sušenek je podobná se sladkým pečivem, cukrovinkami, cukrářskými výrobky.
Sladkosti nejdou sacharidy, které tělo potřebuje
Sacharidy sice mají tvořit přes 50% výživy, ale v běžných potravinách se jich vyskytuje dostatek. Konzumace sladkostí proto vede většinou k jejich nadměrnému příjmu, který naše tělo řeší tím, že je přemění na tuky a uloží, což se projeví nadváhou až obezitou.
Sladkosti navíc patří mezi potraviny s vysokým glykemickým indexem (obsahují jednoduché cukry, které se rychle vstřebají), což znamená, že po nich máme brzy hlad a potřebujeme znovu něco sníst. Mezi nejběžnější sladkosti u nás patří bonbony, lízátka, sušenky, tyčinky apod.

Děti a sladkosti
Věčným problémem je množství sladkostí ve stravě dětí. Těm totiž velmi chutnají a neuvědomují si, jaké jejich konzumace může mít následky. Mimo jiné se po nich více kazí zuby. Pokud jim je zakážeme úplně, budou je chtít o to víc. Je proto doporučeno dětem sladkosti dovolit, ale jen v omezeném množství, třeba za odměnu, a především sladkosti kvalitní, jako je čokoláda s vysokým obsahem kakaa, nebo domácí vlastnoručně připravené laskominy.
Co jiného, než cukr
Polovičatým, přesto lepším řešení může být používání hnědého cukru.
Tradice nás též učí nahradit veškerý cukr medem.
Jako výborné řešení se v poslední době ukázalo používání rostliny stevie ke slazení, má totiž sladkou chuť, ale ta není dána obsahem cukrů, nýbrž jinými přírodními látkami. Můžeme si tak dopřát něco sladkého bez rizika nadbytečného příjmu energie.
Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná
Konzumace sladkostí nemá moc společného se zdravým životním stylem. Omezit bychom je měli všichni a úplně vyvarovat by se jich měli především lidé trpící následujícími onemocněními:
