459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Sladkosti, Sušenky, Tyčinky, Piškoty, Bonbóny

Popis

Asi každý z nás má občas chuť na něco sladkého. Musíme si ale dobře uvědomit, že drtivá většina sladkostí, které na nás koukají z regálů v obchodě, obsahuje obrovské množství cukru a je tedy energetickou bombou.
Dnešní skladba surovin sladkostí, sušenek je podobná se sladkým pečivem, cukrovinkami, cukrářskými výrobky.

Sladkosti nejdou sacharidy, které tělo potřebuje

Sacharidy sice mají tvořit přes 50% výživy, ale v běžných potravinách se jich vyskytuje dostatek. Konzumace sladkostí proto vede většinou k jejich nadměrnému příjmu, který naše tělo řeší tím, že je přemění na tuky a uloží, což se projeví nadváhou až obezitou.

Sladkosti navíc patří mezi potraviny s vysokým glykemickým indexem (obsahují jednoduché cukry, které se rychle vstřebají), což znamená, že po nich máme brzy hlad a potřebujeme znovu něco sníst. Mezi nejběžnější sladkosti u nás patří bonbony, lízátka, sušenky, tyčinky apod.

Sladkosti, Sušenky, Tyčinky, Piškoty, Bonbóny

Děti a sladkosti

Věčným problémem je množství sladkostí ve stravě dětí. Těm totiž velmi chutnají a neuvědomují si, jaké jejich konzumace může mít následky. Mimo jiné se po nich více kazí zuby. Pokud jim je zakážeme úplně, budou je chtít o to víc. Je proto doporučeno dětem sladkosti dovolit, ale jen v omezeném množství, třeba za odměnu, a především sladkosti kvalitní, jako je čokoláda s vysokým obsahem kakaa, nebo domácí vlastnoručně připravené laskominy.

Co jiného, než cukr

Polovičatým, přesto lepším řešení může být používání hnědého cukru.

Tradice nás též učí nahradit veškerý cukr medem.

Jako výborné řešení se v poslední době ukázalo používání rostliny stevie ke slazení, má totiž sladkou chuť, ale ta není dána obsahem cukrů, nýbrž jinými přírodními látkami. Můžeme si tak dopřát něco sladkého bez rizika nadbytečného příjmu energie.

 

 

Pomeranče, mandarinky
Čočka
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Dýně, tykev
Sladké pečivo

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

Konzumace sladkostí nemá moc společného se zdravým životním stylem. Omezit bychom je měli všichni a úplně vyvarovat by se jich měli především lidé trpící následujícími onemocněními:

Sladkosti, Sušenky, Tyčinky, Piškoty, Bonbóny

Sdílení

Rukola
Vejce
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Cuketa
Slunečnicová semínka