459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Zmrzlina

Popis

Zmrzlina patří mezi klasické osvěžující pochoutky v dobách letního vedra. Málokdo si bez ní umí vůbec představit pořádné prázdniny nebo dovolenou. V dřívějších dobách patřila mezi poctivé dezerty vyrobené z mléka nebo smetany, cukru, vajec a další přísad (čokoláda, vanilka, pistácie..). Dnes už však téměř nikde takovou zmrzlinu nekoupíme, převládají ty vyrobené z rostlinných tuků, umělých barviv a ochucovadel. Stejně jako s ostatními sladkostmi bychom to se zmrzlinou neměli příliš přehánět a měli bychom vždy vybrat tu nejkvalitnější (měla by mít co nejnižší energetickou hodnotu a alespoň nějaký obsah bílkovin, které nás zasytí).

Zmrzlina

Tvarohové a mléčné zmrzliny

Jejich základem je tvaroh nebo mléko. Těchto ingrediencí by měly obsahovat co nejvyšší procento, protože nás zasytí a nemáme tak rychle chuť na další jídlo. Zároveň by se v nich mělo nacházet co nejméně tuků, aby nebyly příliš energeticky hodnotné. Oproti ovocným zmrzlinám obsahují méně sacharidů (cukrů).

Olivy
Rýže
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Omáčky, dresingy, dressingy
Med a další včelí produkty

Ovocné (vodové) zmrzliny

Ovocné zmrzliny obsahují na rozdíl od těch tvarohových méně tuků (někdy téměř žádné), ale více sacharidů (cukrů). Nemohou nás proto zasytit a po jejich konzumaci máme brzy chuť na další jídlo. Často v nich nenajdeme mnoho ovoce ani ovocné šťávy, ty jsou nahrazeny umělými příchutěmi a barvivy. Ovocné nanuky a zmrzliny by rozhodně neměly sloužit jako svačina a pokud si je dáme jen jako osvěžení, je lepší je doplnit složkou bohatou na bílkoviny, například jogurtovým nápojem.

Zmrzlina

Sdílení

Trvanlivé pečivo, Pufované výrobky
Lískové ořechy
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Quinoa, Merlík
Rajče, rajčata