459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Hranolky

Popis

Hranolky nebo-li pommesfrites jsou jednou z nejčastějších příloh hlavních jídel moderní doby. Název jim dal jejich tvar, jsou to totiž malé hranoly nařezané z brambor. Ty se smaží, pečou nebo fritují za vysokých teplot v oleji. Poté jsou ochuceny nemalým množstvím soli a velmi často konzumovány ještě s kečupem nebo tatarkou (majonézou). Jsou typickými zástupci nezdravé výživy, obsahují velké množství tuků a jsou tedy energetickou bombou. Jejich konzumace vede k nadměrnému příjmu energie a jejímu uložení v těle, tedy k nadváze až obezitě. Vysoký obsah soli způsobuje nadměrné zadržování vody v těle a tím může způsobit nebo zhoršit zvýšený krevní tlak.

Hranolky

 

 

Třešně
Ovoce
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Čočka
Tatarák

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

Konzumace hranolek nemá nic společného se zdravým životním stylem. Omezit bychom je měli všichni a úplně vyvarovat by se jich měli především lidé trpící následujícími onemocněními:

Hranolky

Sdílení

Klíčení
Smažení
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Zelí hlávkové, čínské
Sója