Hranolky
Popis
Hranolky nebo-li pommesfrites jsou jednou z nejčastějších příloh hlavních jídel moderní doby. Název jim dal jejich tvar, jsou to totiž malé hranoly nařezané z brambor. Ty se smaží, pečou nebo fritují za vysokých teplot v oleji. Poté jsou ochuceny nemalým množstvím soli a velmi často konzumovány ještě s kečupem nebo tatarkou (majonézou). Jsou typickými zástupci nezdravé výživy, obsahují velké množství tuků a jsou tedy energetickou bombou. Jejich konzumace vede k nadměrnému příjmu energie a jejímu uložení v těle, tedy k nadváze až obezitě. Vysoký obsah soli způsobuje nadměrné zadržování vody v těle a tím může způsobit nebo zhoršit zvýšený krevní tlak.

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná
Konzumace hranolek nemá nic společného se zdravým životním stylem. Omezit bychom je měli všichni a úplně vyvarovat by se jich měli především lidé trpící následujícími onemocněními:
