459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Hranolky

Popis

Hranolky nebo-li pommesfrites jsou jednou z nejčastějších příloh hlavních jídel moderní doby. Název jim dal jejich tvar, jsou to totiž malé hranoly nařezané z brambor. Ty se smaží, pečou nebo fritují za vysokých teplot v oleji. Poté jsou ochuceny nemalým množstvím soli a velmi často konzumovány ještě s kečupem nebo tatarkou (majonézou). Jsou typickými zástupci nezdravé výživy, obsahují velké množství tuků a jsou tedy energetickou bombou. Jejich konzumace vede k nadměrnému příjmu energie a jejímu uložení v těle, tedy k nadváze až obezitě. Vysoký obsah soli způsobuje nadměrné zadržování vody v těle a tím může způsobit nebo zhoršit zvýšený krevní tlak.

Hranolky

 

 

Avokádo
Řepa
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Jarní cibulka
Makadamové ořechy

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

Konzumace hranolek nemá nic společného se zdravým životním stylem. Omezit bychom je měli všichni a úplně vyvarovat by se jich měli především lidé trpící následujícími onemocněními:

Hranolky

Sdílení

Paprika
Kiwi
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Zelí hlávkové, čínské
Vločky, Cereálie, Müsli