Vejce
Popis
Vejce, u nejčastěji slepičí, jsou potravinou u nás hojně rozšířenou. Přesto bychom je měli vnímat jako potravinou plnou živin a tímto vědomím s ní nakládat.

Obsahové látky
- bílkoviny
- tuky
- voda (tepelnou úpravou se jí ale většina ztratí)
- vitaminy A, B1, B2, B3, B5, B6, H, B12 , E, D
- minerální látky sodík, draslík, vápník, hořčík, železo, zinek, měď, jód, fosfor, selen
Tuky jsou obsaženy pouze ve žloutcích, v bílcích je nenajdeme. Mezi vaječnými tuky je i cholesterol, který ve velkém množství škodí našemu zdraví. Z tohoto důvodu byla vejce dlouhou dobu považována za nezdravá, avšak studie v posledních letech dokázaly, že cholesterol ve vejcích nám neškodí, protože látka lecitin (též obsažená ve vejcích) brání jeho nadměrnému vstřebávání.
Co se vitaminů týče, jsou ve vejcích zastoupeny všechny kromě vitaminu C. Nejcennější je obsah kvalitních bílkovin. Díky nim jsou vejce vhodná pro lidi s vysokým výdejem energie nebo pro pacienty v rekonvalescenci.
Patří mezi potraviny nevhodné k mražení.
Kvalita vajec
Vejce můžeme koupit různá, liší se hlavně velikostí a původem. Většina pochází od slepic chovaných v klecích ve velkochovech, přednost bychom tedy měli dávat biovejcím, která pocházejí od slepic chovaných volně. Skladovat bychom je měli maximálně 3 týdny, a to v lednici při teplotách od 5 do 8°C.
Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná
Protože vejce obsahují hodně bílkovin a tuky, jsou nevhodná u následujících onemocnění.
- dna
- obezita, nadváha
- překyselení organismu
- vysoký cholesterol
- zmiňována je opatrnost až nevhodnost vaječného bílku u malých dětí
- syndrom rybího zápachu, trimetylaminurie (zapáchá potu, moči, dechu po rybách)
- nedoporučuje se kombinace s Omějem
Kulinářské využití vajec
