Mražení
Popis
Mražení je jedním ze způsobů, jak uchovat řadu potravin, aniž bychom je museli nějak zvlášť upravovat, například přidáním konzervačních látek. Stačí je pouze čerstvé uložit do mrazáku (teplota by měla dosahovat alespoň -18°C) a v čas potřeby vyndat a rozmrazit. Mražené potraviny sice nejsou jako čerstvé, ale při dodření zásad mražení můžeme tvrdit, že si zachovávají většinu výživových složek.

Zásady správného mražení
- zamrazujeme čerstvé suroviny
- před zamrazením ze sáčku odstraníme všechen přebytečný vzduch
- zmrazení by mělo proběhnout co nejrychleji
- jednou rozmražené potraviny už znovu nezamrazujeme
- potraviny řádně označíme včetně data zamražení, abychom věděli, do kdy je spotřebovat
- potraviny neskladujeme v mrazáku déle než půl roku
- při rozmrazování se nám budou vitaminy skupiny B uvolňovat do rozmražené vody z potravin, čímž bude klesat jejich obsah v potravině
Potraviny nevhodné k mražení
Potraviny využívané k zamrazení
