459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Mražení

Popis

Mražení je jedním ze způsobů, jak uchovat řadu potravin, aniž bychom je museli nějak zvlášť upravovat, například přidáním konzervačních látek. Stačí je pouze čerstvé uložit do mrazáku (teplota by měla dosahovat alespoň -18°C) a v čas potřeby vyndat a rozmrazit. Mražené potraviny sice nejsou jako čerstvé, ale při dodření zásad mražení můžeme tvrdit, že si zachovávají většinu výživových složek.

Mražení

Zásady správného mražení

  • zamrazujeme čerstvé suroviny
  • před zamrazením ze sáčku odstraníme všechen přebytečný vzduch
  • zmrazení by mělo proběhnout co nejrychleji
  • jednou rozmražené potraviny už znovu nezamrazujeme
  • potraviny řádně označíme včetně data zamražení, abychom věděli, do kdy je spotřebovat
  • potraviny neskladujeme v mrazáku déle než půl roku
  • při rozmrazování se nám budou vitaminy skupiny B uvolňovat do rozmražené vody z potravin, čímž bude klesat jejich obsah v potravině

 

 

Pažitka, šnytlík
Arašídová másla, nugety, nutely
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Sója
Angrešt

Potraviny nevhodné k mražení

Potraviny využívané k zamrazení

Mražení

Sdílení

Panenské, za studena lisované oleje
Pažitka, šnytlík
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Hrách, hrášek
Úpravy jídla