Jablka, jabka
Popis
Jablíček i jabloní máme v našich zeměpisných šířkách kolem sebe plno. Je to ovoce, které jíme asi ze všech nejčastěji. A to většinou ani nevíme, jak moc je bohaté na vitaminy a další pro naše tělo prospěšné látky.

Obsahové látky
Využití, indikace
Díky obsahu pektinu (sacharid) jsou jablka dobrá při onemocnění průjmem (lze přidat i banán). Pektin se totiž ve střevech nevstřebává a váže na sebe toxiny bakterií, které průjem způsobují.
Kromě toxinů na sebe váže i tuky a cholesterol, a pomáhá tím snižovat vysoký cholesterol a lipidy.
Obsažená vláknina pomáhá upravovat peristaltiku střev, což oceníme při zácpě (laxativa). Pokud s ní máme problémy, je dobré jíst pravidelně 1-2 jablka denně, nejlépe po ránu. Přispívá to ke správnému nastartování střev.
Obsahu vitaminu C v ovoci je vhodný pro prevenci, či podpůrnou léčbu u nachlazení, chřipky.
Flavonoidy svým antioxidačním účinkem zabraňují oxidaci lipoproteinů přenášejících v krvi cholesterol, čímž snižují rozvoj nemocí srdce a cév, aterosklerózy.
Způsoby konzumace
Jablka můžeme jíst syrová, samotná, nebo třeba v ovocném salátu. Jsou ale výborná i jako součást zavařených kompotů, či pečených závinů, žemlovek a nejrůznějších koláčů, či jako ovocná šťáva.
Patří mezi potraviny nevhodné k mražení.
