459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Avokádo

Popis

Avokádo je plodem tropického stromu hruškovce přelahodného. Tvrdý plod tohoto exotického ovoce po utrhnutí ještě pomalu dozrává. Ke konzumaci je vhodný, jakmile je při stisku měkký a poddajný a při rozříznutí žlutozelený.

Avokádo můžeme konzumovat syrové, mazané na chléb, krájené do salátů, ale i tepelně upravené.

Avokádo

Obsahové látky

 

 

Cukrovinky, cukrářské výrobky
Jáhly, Proso
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Husa
Maso

Využití, indikace

Vláknina a nenasycené mastné kyseliny snižují hladinu cholesterolu, draslík pomáhá udržet správnou srdeční činnost.

Obsahu vitaminu C v ovoci je vhodný pro prevenci, či podpůrnou léčbu u nachlazení, chřipky.

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

U exotického ovoce jsou zmiňovány především jeho přednosti, co do obsahu vitaminů.

Je však třeba zmínit i nežádoucí účinky dováženého exotického ovoce:

  • nezralost, chemické dozrávání, konzervační látky
  • nadměrná zralost (hnilobné pochody), bakteriální, či plísňová kontaminace
  • vysoký obsah draslíku (může nás nutit k přesolování), ochlazující, póry otevírající efekt exotického ovoce
Avokádo

Sdílení

Pomazánky
Pažitka, šnytlík
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Kozí maso
Oves