Avokádo
Popis
Avokádo je plodem tropického stromu hruškovce přelahodného. Tvrdý plod tohoto exotického ovoce po utrhnutí ještě pomalu dozrává. Ke konzumaci je vhodný, jakmile je při stisku měkký a poddajný a při rozříznutí žlutozelený.
Avokádo můžeme konzumovat syrové, mazané na chléb, krájené do salátů, ale i tepelně upravené.

Obsahové látky
- vitaminy E, B3, B6, kys. listová, C
- nenasycené kyseliny
- minerální látky draslík, hořčík, železo
- vláknina
Využití, indikace
Vláknina a nenasycené mastné kyseliny snižují hladinu cholesterolu, draslík pomáhá udržet správnou srdeční činnost.
Obsahu vitaminu C v ovoci je vhodný pro prevenci, či podpůrnou léčbu u nachlazení, chřipky.
Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná
U exotického ovoce jsou zmiňovány především jeho přednosti, co do obsahu vitaminů.
Je však třeba zmínit i nežádoucí účinky dováženého exotického ovoce:
- nezralost, chemické dozrávání, konzervační látky
- nadměrná zralost (hnilobné pochody), bakteriální, či plísňová kontaminace
- vysoký obsah draslíku (může nás nutit k přesolování), ochlazující, póry otevírající efekt exotického ovoce
