459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Meruňky

Popis

Meruňky jsou plody stromu slivoně arménské. Patří mezi peckovice, jejich plod je tedy tvořen peckou a dužnatou vrstvou se slupkou, která je pokryta jemným chmýřím. Jsou typicky oranžové. Původně rostly meruňky jen v oblasti Číny, později se přes Arménii rozšířily do Evropy. Dnes jde o ovoce běžně pěstované i u nás. Konzumovat je můžeme čerstvé, zavařené, sušené nebo jako součást koláčů a dalšího sladkého pečiva, nebo z nich vyrábět marmelády. Mnohdy se z nich vyrábí i alkoholický nápoj meruňkovice.

Meruňky

Obsahové látky

 

 

Paprika
Pistáciové ořechy, pistácie
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Máslo
Žvýkačky

Využití, indikace

Meruňky obsahují železo, které je součástí červených krvinek, proto je můžeme doporučit pacientům, jenž trpí anémií z nedostatku tohoto prvku. Vhodné jsou především meruňky sušené, neboť obsahují železa více než čerstvé.

Obsahu vitaminu C v ovoci je vhodný pro prevenci, či podpůrnou léčbu u nachlazení, chřipky.

Díky obsahu vitaminu A působí konzumace meruněk blahodárně na naše oči. Jsou ideální součástí jídelníčku zhoršení zraku.

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

U exotického ovoce jsou zmiňovány především jeho přednosti, co do obsahu vitaminů. Zmiňována je opatrnost až nevhodnost exotického ovoce u malých dětí. Může způsobovat nadýmání kojenců.

Je však třeba zmínit i nežádoucí účinky dováženého exotického ovoce:

  • nezralost, chemické dozrávání, konzervační látky
  • nadměrná zralost (hnilobné pochody), bakteriální, či plísňová kontaminace
  • vysoký obsah draslíku (může nás nutit k přesolování), ochlazující, póry otevírající efekt exotického ovoce
Meruňky

Sdílení

Maliny
Křen
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Smetana
Třešně