459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Meruňky

Popis

Meruňky jsou plody stromu slivoně arménské. Patří mezi peckovice, jejich plod je tedy tvořen peckou a dužnatou vrstvou se slupkou, která je pokryta jemným chmýřím. Jsou typicky oranžové. Původně rostly meruňky jen v oblasti Číny, později se přes Arménii rozšířily do Evropy. Dnes jde o ovoce běžně pěstované i u nás. Konzumovat je můžeme čerstvé, zavařené, sušené nebo jako součást koláčů a dalšího sladkého pečiva, nebo z nich vyrábět marmelády. Mnohdy se z nich vyrábí i alkoholický nápoj meruňkovice.

Meruňky

Obsahové látky

 

 

Cigarety, tabák, nikotin
Cukr
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Omáčky, dresingy, dressingy
Čočka

Využití, indikace

Meruňky obsahují železo, které je součástí červených krvinek, proto je můžeme doporučit pacientům, jenž trpí anémií z nedostatku tohoto prvku. Vhodné jsou především meruňky sušené, neboť obsahují železa více než čerstvé.

Obsahu vitaminu C v ovoci je vhodný pro prevenci, či podpůrnou léčbu u nachlazení, chřipky.

Díky obsahu vitaminu A působí konzumace meruněk blahodárně na naše oči. Jsou ideální součástí jídelníčku zhoršení zraku.

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

U exotického ovoce jsou zmiňovány především jeho přednosti, co do obsahu vitaminů. Zmiňována je opatrnost až nevhodnost exotického ovoce u malých dětí. Může způsobovat nadýmání kojenců.

Je však třeba zmínit i nežádoucí účinky dováženého exotického ovoce:

  • nezralost, chemické dozrávání, konzervační látky
  • nadměrná zralost (hnilobné pochody), bakteriální, či plísňová kontaminace
  • vysoký obsah draslíku (může nás nutit k přesolování), ochlazující, póry otevírající efekt exotického ovoce
Meruňky

Sdílení

Zaváření, zavařování
Syrovátka
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Ředkvičky
Cuketa