459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Angrešt

Popis

Angrešt je plodem keře srstky obecné, který se běžně pěstuje na zahrádkách, ale roste i divoce v lesích. Je to ovoce mírného pásma, takže typické pro naši krajinu. Kromě běžně využívaných plodů (marmelády, zavařené kompoty) můžeme zužitkovat i sušené listy angreštu. Lze z nich připravit vynikající nálev. Při sklizni si ale musíme dát pozor, protože má keř angreštu trny a mohli bychom se popíchat.

Angrešt

Obsahové látky

 

 

Ředkvičky
Džemy, marmelády, pyré
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Zmrzlina
Lískové ořechy

Využití, indikace

Vláknina udržuje peristaltiku střev, působí tedy preventivně proti vzniku zácpy, popřípadě ji uvolňuje.

Obsahu vitaminu C v ovoci je vhodný pro prevenci, či podpůrnou léčbu u nachlazení, chřipky.

Angrešt obsahuje hodně vody a má nízkou energetickou hodnotu, proto se hodí při léčbě obezity a nadváhy.

Obsahuje také antioxidační látky a jeho konzumace tak může být prevencí vzniku rakoviny.

Angrešt

Sdílení

Para ořechy
Sója
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Pomazánky
Celer