459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Angrešt

Popis

Angrešt je plodem keře srstky obecné, který se běžně pěstuje na zahrádkách, ale roste i divoce v lesích. Je to ovoce mírného pásma, takže typické pro naši krajinu. Kromě běžně využívaných plodů (marmelády, zavařené kompoty) můžeme zužitkovat i sušené listy angreštu. Lze z nich připravit vynikající nálev. Při sklizni si ale musíme dát pozor, protože má keř angreštu trny a mohli bychom se popíchat.

Angrešt

Obsahové látky

 

 

Cuketa
Pórek
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Kuře, kuřecí maso
Petržel, kudrnka

Využití, indikace

Vláknina udržuje peristaltiku střev, působí tedy preventivně proti vzniku zácpy, popřípadě ji uvolňuje.

Obsahu vitaminu C v ovoci je vhodný pro prevenci, či podpůrnou léčbu u nachlazení, chřipky.

Angrešt obsahuje hodně vody a má nízkou energetickou hodnotu, proto se hodí při léčbě obezity a nadváhy.

Obsahuje také antioxidační látky a jeho konzumace tak může být prevencí vzniku rakoviny.

Angrešt

Sdílení

Kešu ořechy
Slané pečivo, chléb, rohlíky, housky
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Lněná semínka
Džemy, marmelády, pyré