Hrušky
Popis
Hrušky jsou plody stromu hrušně obecné, který běžně roste i v našich zeměpisných šířkách, takže patří u nás mezi nejběžnější domácí ovoce. Jsou to malvice, mají tedy ve svém středu jádřinec. Dozrávají od léta do podzimu. Konzumujeme je většinou čerstvé, zavařené nebo sušené jako křížaly, či jako ovocná šťáva. Často se z nich vyrábí i alkoholický nápoj hruškovice.
Patří mezi potraviny nevhodné k mražení.

Obsahové látky
- voda
- vitaminy C, E
- minerální látky draslík
- vláknina
- flavonoidy (přírodní látky s antioxidačními účinky)
Využití, indikace
Obsahují draslík a téměř žádný sodík (zadržuje vodu v těle a zvyšuje tím krevní tlak) a tuky, čímž se stávají vhodnými pro lidi trpící vysokým krevním tlakem, aterosklerózou nebo anginou pectoris. Vláknina v nich obsažená navíc pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi.
Hrušky mají i diuretické účinky (podporují tvorbu moči) a pomáhají tak při problémech s ledvinami jako je zánět nebo selhání ledvin.
Díky alkalizujícím schopnostem jsou vhodné při artróze, překyselení organizmu, dně (usnadňují vylučování kyseliny močové).
Obsahu vitaminu C v ovoci je vhodný pro prevenci, či podpůrnou léčbu u nachlazení, chřipky.
Mohou nám pomoci i proti plynatosti, protože mají lehce stahující účinky a působí proti hnilobným procesům ve střevech.
