459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Hrušky

Popis

Hrušky jsou plody stromu hrušně obecné, který běžně roste i v našich zeměpisných šířkách, takže patří u nás mezi nejběžnější domácí ovoce. Jsou to malvice, mají tedy ve svém středu jádřinec. Dozrávají od léta do podzimu. Konzumujeme je většinou čerstvé, zavařené nebo sušené jako křížaly, či jako ovocná šťáva. Často se z nich vyrábí i alkoholický nápoj hruškovice.

Patří mezi potraviny nevhodné k mražení.

Hrušky

Obsahové látky

 

 

Těstoviny
Špenát
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Margaríny, ztužené tuky
Zvěřina

Využití, indikace

Obsahují draslík a téměř žádný sodík (zadržuje vodu v těle a zvyšuje tím krevní tlak) a tuky, čímž se stávají vhodnými pro lidi trpící vysokým krevním tlakem, aterosklerózou nebo anginou pectoris. Vláknina v nich obsažená navíc pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

Hrušky mají i diuretické účinky (podporují tvorbu moči) a pomáhají tak při problémech s ledvinami jako je zánět nebo selhání ledvin.

Díky alkalizujícím schopnostem jsou vhodné při artróze, překyselení organizmu, dně (usnadňují vylučování kyseliny močové).

Obsahu vitaminu C v ovoci je vhodný pro prevenci, či podpůrnou léčbu u nachlazení, chřipky.

Mohou nám pomoci i proti plynatosti, protože mají lehce stahující účinky a působí proti hnilobným procesům ve střevech.

Hrušky

Sdílení

Bujóny, Maggi
Fazole
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Chřest
Kozí maso