Nektarinky
Popis
Nektarinky jsou druhem broskví, jsou tedy plody stromů broskvoní. Patří mezi peckovice, jejich plod je tvořen peckou obalenou dužnatou vrstvou, která je ještě kryta slupkou. Ta je v případě nektarinek hladká, zatímco u broskví je pokrytá jemným chmýřím, podle toho je od sebe odlišíme. Jde o naše i dovážené ovoce. Konzumujeme je převážně čerstvé, ale můžeme je použít i jako součást koláčů a dalšího sladkého pečiva, nebo z nich vyrábět marmelády.

Využití, indikace
Větší množství draslíku, minimum sodíku a tuků a obsah vlákniny, to je ideální kombinace pro pacienty trpící srdečními (arytmie, srdeční selhání, angina pectoris atp.) a cévními (ateroskleróza, vysoký krevní tlak) onemocněními, proto jim můžeme nektarinky jedině doporučit.
Nektarinky mají mírné močopudné diuretické vlastnosti.
Obsahu vitaminu C v ovoci je vhodný pro prevenci, či podpůrnou léčbu u nachlazení, chřipky.
Vláknina v nektarinkách je převážně rozpustná, působí jako změkčovadlo střev a mírné projímadlo, čímž pomáhá proti zácpě.
Nektarinky vyvolávají pocit nasycení, ale neobsahují příliš energie, proto se hodí při léčbě obezity a nadváhy.
Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná
U exotického ovoce jsou zmiňovány především jeho přednosti, co do obsahu vitaminů.
Je však třeba zmínit i nežádoucí účinky dováženého exotického ovoce:
- nezralost, chemické dozrávání, konzervační látky
- nadměrná zralost (hnilobné pochody), bakteriální, či plísňová kontaminace
- vysoký obsah draslíku (může nás nutit k přesolování), ochlazující, póry otevírající efekt exotického ovoce
