459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Nektarinky

Popis

Nektarinky jsou druhem broskví, jsou tedy plody stromů broskvoní. Patří mezi peckovice, jejich plod je tvořen peckou obalenou dužnatou vrstvou, která je ještě kryta slupkou. Ta je v případě nektarinek hladká, zatímco u broskví je pokrytá jemným chmýřím, podle toho je od sebe odlišíme. Jde o naše i dovážené ovoce. Konzumujeme je převážně čerstvé, ale můžeme je použít i jako součást koláčů a dalšího sladkého pečiva, nebo z nich vyrábět marmelády.

Nektarinky

Obsahové látky

 

 

Švestky
Jarní cibulka
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Višně
Polévky

Využití, indikace

Větší množství draslíku, minimum sodíku a tuků a obsah vlákniny, to je ideální kombinace pro pacienty trpící srdečními (arytmie, srdeční selhání, angina pectoris atp.) a cévními (ateroskleróza, vysoký krevní tlak) onemocněními, proto jim můžeme nektarinky jedině doporučit.

Nektarinky mají mírné močopudné diuretické vlastnosti.

Obsahu vitaminu C v ovoci je vhodný pro prevenci, či podpůrnou léčbu u nachlazení, chřipky.

Vláknina v nektarinkách je převážně rozpustná, působí jako změkčovadlo střev a mírné projímadlo, čímž pomáhá proti zácpě.

Nektarinky vyvolávají pocit nasycení, ale neobsahují příliš energie, proto se hodí při léčbě obezity a nadváhy.

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

U exotického ovoce jsou zmiňovány především jeho přednosti, co do obsahu vitaminů.

Je však třeba zmínit i nežádoucí účinky dováženého exotického ovoce:

  • nezralost, chemické dozrávání, konzervační látky
  • nadměrná zralost (hnilobné pochody), bakteriální, či plísňová kontaminace
  • vysoký obsah draslíku (může nás nutit k přesolování), ochlazující, póry otevírající efekt exotického ovoce
Nektarinky

Sdílení

Mléčné výrobky
Šlehačka
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Čočka
Ocet