459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Ananas

Popis

Ananas patří mezi známější exotické ovoce. Pochází z tropů Jižní Ameriky a podle historických pramenů byl do Evropy dovezen samotným Kryštofem Kolumbem. Konzumovat bychom ho měli především čerstvý a zralý. Čím je ananas zralejší, tím lépe voní. Běžně je prodáván i konzervovaný, ale ten má snížený obsah látek, takže není tak hodnotný.

Ananas

Obsahové látky

 

 

Úpravy jídla
Vnitřnosti
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Omáčky, dresingy, dressingy
Nektarinky

Využití, indikace

Enzym bromelain, který najdeme v ananasu, štěpí bílkoviny podobně jako některé enzymy trávicích šťáv. Pomáhá tak proti poruchám trávení.

Ananas obsahuje hodně vody a má nízkou energetickou hodnotu, proto se používá při léčbě obezity a nadváhy.

Obsahu vitaminu C v ovoci je vhodný pro prevenci, či podpůrnou léčbu u nachlazení, chřipky.

Díky značnému obsahu stopového prvku manganu, který se podílí na vývoji ženských i mužských pohlavních buněk, je ananas dobrým spolubojovníkem proti mužské i ženské neplodnosti.

Jeho konzumace působí preventivně proti vzniku rakoviny žaludku.

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

U exotického ovoce jsou zmiňovány především jeho přednosti, co do obsahu vitaminů.
Zmiňována je opatrnost až nevhodnost exotického ovoce u malých dětí.

Nedoporučuje se kombinace s Bujarníkem.

Je však třeba zmínit i nežádoucí účinky dováženého exotického ovoce:

  • nezralost, chemické dozrávání, konzervační látky
  • nadměrná zralost (hnilobné pochody), bakteriální či plísňová kontaminace
  • vysoký obsah draslíku (může nás nutit k přesolování), ochlazující, póry otevírající efekt exotického ovoce
Ananas

Sdílení

Ředkvičky
Fenykl
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Med a další včelí produkty
Pizza