Ananas
Popis
Ananas patří mezi známější exotické ovoce. Pochází z tropů Jižní Ameriky a podle historických pramenů byl do Evropy dovezen samotným Kryštofem Kolumbem. Konzumovat bychom ho měli především čerstvý a zralý. Čím je ananas zralejší, tím lépe voní. Běžně je prodáván i konzervovaný, ale ten má snížený obsah látek, takže není tak hodnotný.

Obsahové látky
Využití, indikace
Enzym bromelain, který najdeme v ananasu, štěpí bílkoviny podobně jako některé enzymy trávicích šťáv. Pomáhá tak proti poruchám trávení.
Ananas obsahuje hodně vody a má nízkou energetickou hodnotu, proto se používá při léčbě obezity a nadváhy.
Obsahu vitaminu C v ovoci je vhodný pro prevenci, či podpůrnou léčbu u nachlazení, chřipky.
Díky značnému obsahu stopového prvku manganu, který se podílí na vývoji ženských i mužských pohlavních buněk, je ananas dobrým spolubojovníkem proti mužské i ženské neplodnosti.
Jeho konzumace působí preventivně proti vzniku rakoviny žaludku.
Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná
U exotického ovoce jsou zmiňovány především jeho přednosti, co do obsahu vitaminů.
Zmiňována je opatrnost až nevhodnost exotického ovoce u malých dětí.
Nedoporučuje se kombinace s Bujarníkem.
Je však třeba zmínit i nežádoucí účinky dováženého exotického ovoce:
- nezralost, chemické dozrávání, konzervační látky
- nadměrná zralost (hnilobné pochody), bakteriální či plísňová kontaminace
- vysoký obsah draslíku (může nás nutit k přesolování), ochlazující, póry otevírající efekt exotického ovoce
