120 terapeutů, 75 měst, 110 technik, 450 popsaných nemocí, 400 článků potravin a bylin

Ananas

Popis

Ananas patří mezi známější exotické ovoce. Pochází z tropů Jižní Ameriky a podle historických pramenů byl do Evropy dovezen samotným Kryštofem Kolumbem. Konzumovat bychom ho měli především čerstvý a zralý. Čím je ananas zralejší, tím lépe voní. Běžně je prodáván i konzervovaný, ale ten má snížený obsah látek, takže není tak hodnotný.

Ananas

Obsahové látky

  • voda
  • vitamin C
  • minerální látky draslík, mangan
  • vláknina
  • bromelain (enzym štěpící bílkoviny)
Olivy
Teff, Milička
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Tvaroh
Makadamové ořechy

Využití, indikace

Enzym bromelain, který najdeme v ananasu, štěpí bílkoviny podobně jako některé enzymy trávicích šťáv. Pomáhá tak proti poruchám trávení.

Ananas obsahuje hodně vody a má nízkou energetickou hodnotu, proto se používá při léčbě obezity a nadváhy.

Obsahu vitaminu C v ovoci je vhodný pro prevenci, či podpůrnou léčbu u nachlazení, chřipky.

Díky značnému obsahu stopového prvku manganu, který se podílí na vývoji ženských i mužských pohlavních buněk, je ananas dobrým spolubojovníkem proti mužské i ženské neplodnosti.

Jeho konzumace působí preventivně proti vzniku rakoviny žaludku.

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

U exotického ovoce jsou zmiňovány především jeho přednosti, co do obsahu vitaminů.
Zmiňována je opatrnost až nevhodnost exotického ovoce u malých dětí.

Je však třeba zmínit i nežádoucí účinky dováženého exotického ovoce:

  • nezralost, chemické dozrávání, konzervační látky
  • nadměrná zralost (hnilobné pochody), bakteriální či plísňová kontaminace
  • vysoký obsah draslíku (může nás nutit k přesolování), ochlazující, póry otevírající efekt exotického ovoce
Ananas

Sdílení

Kefír, zákys, acidofilní mléko
Jablka, jabka
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Ocet
Smetana