459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Žvýkačky

Popis

Žvýkačky jsou nezbytnou součástí kabelek většiny dam a kapes mnoha pánů. Sami ihned poznáme, že se vůně našeho dechu po žvýkání zpříjemní a zápach z úst je pryč. Žvýkačky mohou pomoci i jinak. Na druhou stranu ale často obsahují i množství cukrů.

Žvýkačky

Využití, indikace

Díky zvýšené tvorbě slin při žvýkání nedochází k usazování zubního plaku a tím se sníží tvorba zubních kazů. Nutné je si uvědomit, že žvýkačky nejsou náhradou čištění zubů a proti zubnímu kazu chrání jen ty bez cukru. Žvýkání je nezbytnou činností při konzumování jídla a je tak přirozeným signálem pro tělo. Tento signál říká: „Nastartuj trávení!“, nastartuje se žaludek a střeva, což může odstranit potíže se zácpou.

Panenské, za studena lisované oleje
Fazole
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Kachna
Hrách

Nevýhody žvýkaček

Žvýkačky mohou obsahovat hodně cukru, jehož zvýšená konzumace je nevhodná a může vést až k obezitě. Nechrání pak ani proti zubnímu kazu. Pokud je cukr nahrazen umělými sladidly, není to vůbec ku prospěchu, protože tyto látky jsou pro tělo nepřirozené a při nadměrné konzumaci i škodlivé.

Z hlediska zubních lékařů jsou určitě lepší žvýkačky bez cukru, ale z hlediska zdravé výživy je lepší občasně žvýkat ty s pro tělo přirozeným cukrem nebo raději jen po jídle vypláchnout ústa vodou či pokousat pár kousků anýzu.

Žvýkačky

Sdílení

Králičí maso
Pohanka
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Maliny
Piniové ořechy