459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Žvýkačky

Popis

Žvýkačky jsou nezbytnou součástí kabelek většiny dam a kapes mnoha pánů. Sami ihned poznáme, že se vůně našeho dechu po žvýkání zpříjemní a zápach z úst je pryč. Žvýkačky mohou pomoci i jinak. Na druhou stranu ale často obsahují i množství cukrů.

Žvýkačky

Využití, indikace

Díky zvýšené tvorbě slin při žvýkání nedochází k usazování zubního plaku a tím se sníží tvorba zubních kazů. Nutné je si uvědomit, že žvýkačky nejsou náhradou čištění zubů a proti zubnímu kazu chrání jen ty bez cukru. Žvýkání je nezbytnou činností při konzumování jídla a je tak přirozeným signálem pro tělo. Tento signál říká: „Nastartuj trávení!“, nastartuje se žaludek a střeva, což může odstranit potíže se zácpou.

 

 

Mléko
Celer
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Kukuřice
Ředkev

Nevýhody žvýkaček

Žvýkačky mohou obsahovat hodně cukru, jehož zvýšená konzumace je nevhodná a může vést až k obezitě. Nechrání pak ani proti zubnímu kazu. Pokud je cukr nahrazen umělými sladidly, není to vůbec ku prospěchu, protože tyto látky jsou pro tělo nepřirozené a při nadměrné konzumaci i škodlivé.

Z hlediska zubních lékařů jsou určitě lepší žvýkačky bez cukru, ale z hlediska zdravé výživy je lepší občasně žvýkat ty s pro tělo přirozeným cukrem nebo raději jen po jídle vypláchnout ústa vodou či pokousat pár kousků anýzu.

Žvýkačky

Sdílení

Třešně
Kapusta
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Mák
Kuře, kuřecí maso