120 terapeutů, 75 měst, 110 technik, 450 popsaných nemocí, 400 článků potravin a bylin

Ovoce

Popis

Jako ovoce označujeme zpravidla sladké jedlé plody, plodenství nebo semena převážně víceletých rostlin, často dřevin. Můžeme ho rozdělovat podle doby zrání (letní, podzimní, zimní) nebo podle oblasti, kde roste (ovoce mírného pásu, exotické ovoce).

Ovoce jako součást naší potravy je především zdrojem sacharidů, vlákniny, vitaminů a minerálů a vody.

Tuzemské ovoce je to, které se dá pěstovat v našich zeměpisných šířkách, a může tak dozrát bez předčasného sklizení. Ovoce dovážené ze zahraničí, mnohdy z exotických zemí, je často sklízeno nezralé, aby vydrželo náročný transport a nezkazilo se. Pokud si můžeme vybrat, měli bychom rozhodně sáhnout po ovoci vypěstovaném v Česku.

Ovoce

Často si chceme uchovat vlastní vypěstované ovoce i přes zimu, protože je přece lepší, než to kupované. O tom není pochyb, ale má to háček. Pro zakonzervování ovoce používáme převážně sušení nebo zaváření. Při těchto úpravách se znehodnotí část obsahových látek (především vitaminy). Vždy je proto lepší obstarat si ovoce čerstvé.

Další možné využití je: ovocné čaje, palačinky, lívance, cereálie, müsli.
Obsahu vitaminu C v ovoci je vhodný pro prevenci, či podpůrnou léčbu u nachlazení, chřipky.

Cukr
Rafinované oleje
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Jahody
Olivy
Ovoce

Sdílení

Ořechy, semena
Sádlo, lůj
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Kefír, zákys, acidofilní mléko
Nektarinky