459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Syrová strava, raw food

Popis

Syrová strava (též označována jakoraw food) se dnes stává jedním z moderních životních stylů. Její podstatou je konzumace potravin, které nebyly nijak výrazně tepelně upraveny (max. teplota pro úpravy je 45°C). Pro přípravu pokrmů se tedy používají pouze mechanické postupy jako je krájení nebo mixování a přírodní procesy jako klíčení nebo namáčení.

Výhodou syrové stravy je zachování všech na vysoké teploty citlivých látek (především enzymů, vitaminů), její nízký obsah tuků, minimum aditiv a éček. Potraviny prostě konzumujeme v podobě, v jaké je pro nás připravila matka příroda.

Syrová strava, raw food

A co bílkoviny, nebo vitamin B12

Stravování syrovou stravou je často kritizováno pro její nedostatečný obsah bílkovin, nebo vitaminu B12. Ortodoxní zastánci tohoto stravovacího režimu tvrdí, že obavy nejsou na místě.
Méně zarputilý vyznavač toho stravování řeší toto dilema občasnou konzumací živočišných produktů.

Pokud ale není syrová strava dostatečně vyvážená, je podezřívaná deficitu některých látek (bílkoviny, vitamin B12).

 

 

Ostružiny
Brokolice
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Ředkev
Omáčky, dresingy, dressingy

Zástupci této kulinářské úpravy

Syrová strava, raw food

Sdílení

Smažení
Mák
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Fazole
Citrón