Syrová strava, raw food
Popis
Syrová strava (též označována jakoraw food) se dnes stává jedním z moderních životních stylů. Její podstatou je konzumace potravin, které nebyly nijak výrazně tepelně upraveny (max. teplota pro úpravy je 45°C). Pro přípravu pokrmů se tedy používají pouze mechanické postupy jako je krájení nebo mixování a přírodní procesy jako klíčení nebo namáčení.
Výhodou syrové stravy je zachování všech na vysoké teploty citlivých látek (především enzymů, vitaminů), její nízký obsah tuků, minimum aditiv a éček. Potraviny prostě konzumujeme v podobě, v jaké je pro nás připravila matka příroda.

A co bílkoviny, nebo vitamin B12
Stravování syrovou stravou je často kritizováno pro její nedostatečný obsah bílkovin, nebo vitaminu B12. Ortodoxní zastánci tohoto stravovacího režimu tvrdí, že obavy nejsou na místě.
Méně zarputilý vyznavač toho stravování řeší toto dilema občasnou konzumací živočišných produktů.
Pokud ale není syrová strava dostatečně vyvážená, je podezřívaná deficitu některých látek (bílkoviny, vitamin B12).
