459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Mikrovlnná trouba

Popis

Mikrovlnná trouba je zařízení, bez kterého si mnoho z nás už vůbec nedovede představit práci v kuchyni. Objevují se však i zprávy o tom, že ohřívání v mikrovlnné troubě snižuje hodnotu jídla, nebo je dokonce zdraví nebezpečné.

Princip ohřevu mikrovlnné trouby

Podstatou ohřevu mikrovlnnými vlnami je rozkmitání molekul vody v jídle. Jejich pohybem vzniká tření, třením vzniká teplo a přesně tak se pokrm ohřeje.

Mikrovlnná trouba

Vliv na obsahové látky

Co se týče obsahových látek, je na tom mikrovlnná trouba podobně jako normální vařič, jde pouze o výslednou teplotu. Potraviny se ohřejí, a substance, které jsou náchylné na vyšší teplo,se (stejně jako u vaření) zničí.

Škodlivost pro naše zdraví

Zmínili jsme též názor, že mikrovlnný ohřev je zdraví škodlivý. V tomto názoru se odborníci a veřejnost různí. V každém případě můžeme konstatovat, že mikrovlnný ohřev je na hony vzdálen tradičnímu vaření na ohni, které nás provází tisíciletí. A pokud se zeptáme vyhlášených kuchařů a gurmánů, tak ti se snaží této tepelné úpravě vyhýbat.

Závěr si tedy musíme udělat sami.

 

 

Telecí maso
Králičí maso
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Ryby
Panenské, za studena lisované oleje

Zástupci této kulinářské úpravy

  • ohřev pokrmů
  • obiloviny (např. vaření rýže)
Mikrovlnná trouba

Sdílení

Vejce
Fazole
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Králičí maso
Brusinky