459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Mikrovlnná trouba

Popis

Mikrovlnná trouba je zařízení, bez kterého si mnoho z nás už vůbec nedovede představit práci v kuchyni. Objevují se však i zprávy o tom, že ohřívání v mikrovlnné troubě snižuje hodnotu jídla, nebo je dokonce zdraví nebezpečné.

Princip ohřevu mikrovlnné trouby

Podstatou ohřevu mikrovlnnými vlnami je rozkmitání molekul vody v jídle. Jejich pohybem vzniká tření, třením vzniká teplo a přesně tak se pokrm ohřeje.

Mikrovlnná trouba

Vliv na obsahové látky

Co se týče obsahových látek, je na tom mikrovlnná trouba podobně jako normální vařič, jde pouze o výslednou teplotu. Potraviny se ohřejí, a substance, které jsou náchylné na vyšší teplo,se (stejně jako u vaření) zničí.

Škodlivost pro naše zdraví

Zmínili jsme též názor, že mikrovlnný ohřev je zdraví škodlivý. V tomto názoru se odborníci a veřejnost různí. V každém případě můžeme konstatovat, že mikrovlnný ohřev je na hony vzdálen tradičnímu vaření na ohni, které nás provází tisíciletí. A pokud se zeptáme vyhlášených kuchařů a gurmánů, tak ti se snaží této tepelné úpravě vyhýbat.

Závěr si tedy musíme udělat sami.

 

 

Cukrovinky, cukrářské výrobky
Bujóny, Maggi
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Lilek
Avokádo

Zástupci této kulinářské úpravy

  • ohřev pokrmů
  • obiloviny (např. vaření rýže)
Mikrovlnná trouba

Sdílení

Pomazánky
Meruňky
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Mléčné výrobky
Zelenina