Mikrovlnná trouba
Popis
Mikrovlnná trouba je zařízení, bez kterého si mnoho z nás už vůbec nedovede představit práci v kuchyni. Objevují se však i zprávy o tom, že ohřívání v mikrovlnné troubě snižuje hodnotu jídla, nebo je dokonce zdraví nebezpečné.
Princip ohřevu mikrovlnné trouby
Podstatou ohřevu mikrovlnnými vlnami je rozkmitání molekul vody v jídle. Jejich pohybem vzniká tření, třením vzniká teplo a přesně tak se pokrm ohřeje.

Vliv na obsahové látky
Co se týče obsahových látek, je na tom mikrovlnná trouba podobně jako normální vařič, jde pouze o výslednou teplotu. Potraviny se ohřejí, a substance, které jsou náchylné na vyšší teplo,se (stejně jako u vaření) zničí.
Škodlivost pro naše zdraví
Zmínili jsme též názor, že mikrovlnný ohřev je zdraví škodlivý. V tomto názoru se odborníci a veřejnost různí. V každém případě můžeme konstatovat, že mikrovlnný ohřev je na hony vzdálen tradičnímu vaření na ohni, které nás provází tisíciletí. A pokud se zeptáme vyhlášených kuchařů a gurmánů, tak ti se snaží této tepelné úpravě vyhýbat.
Závěr si tedy musíme udělat sami.
Zástupci této kulinářské úpravy
- ohřev pokrmů
- obiloviny (např. vaření rýže)
