459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Ořechy, semena

Popis

Člověk se odjakživa živil z části sběrem plodů různých rostlin, mezi které patří i ořechy a semena. Jsou tedy nedílnou součástí přirozeného jídelníčku nás lidí. Ceněny jsou především pro svůj obsah bílkovin, tuků, vitaminů a minerálů.

Bílkoviny

Bílkoviny v nich obsažené jsou naprosto plnohodnotné, obsahují všechny esenciální aminokyseliny, to staví semena a ořechy v tomto ohledu na stejnou úroveň jako maso, které bývá často mylně považováno za jediný pořádný zdroj těchto látek. Někdy jsou semena a ořechy dokonce označovány jako vegetariánské maso.

Tuky, lipidy

Tuků nalezneme v semenech a ořeších velké množství, což je může řadit mezi méně vhodné potraviny.

Část přítomných tuků jsou však esenciální nenasycené mastné kyseliny (např. kys. linolová, kys.linolenová), které si naše tělo neumí samo vyrábět a musíme je proto přijímat v potravě.
U těchto vzácných tuků je však důležitá kvalita a délka skladování.

Kvalita a čerstvost

Jako u všech potravin je i u ořechů a semen důležité dbát při nákupu na kvalitu a čerstvost. Pokud jsou skladovány špatně, jsou náchylné k napadení plísněmi a ke žluknutí.

Vitaminy a minerální látky

Neopomenutelný je jejich obsah minerálů a vitaminů, který je u jednotlivých druhů ořechů a semen sice rozdílný, přesto významný.

Konzumace

Semena a ořechy by měly být v menším množství pravidelnou součástí naší stravy. Je vhodnější je konzumovat po ránu, k snídani, protože našemu organismu dodají velké množství energie. Navečer, kdy tělo přechází do klidového režimu, už mohou tělo zbytečně zatížit.

Jejich využití je rozsáhlé. Konzumujeme je čerstvé, opražené, ve formě kaší, past, jako součást pečiva sladkého i slaného, cereálií, müsli. Samozřejmě nesmíme opomenout to, že jsou surovinou pro výrobu většiny olejů.

Ořechy, semena

Rizika konzumace

Ořechy a semena obsahují nemalé množství tuků, pokud se je rozhodneme zařadit do naší stravy, měli bychom na druhé straně omezit konzumaci všech ostatních tuků (máslo, margaríny, oleje, především rafinované, sladké pečivo, tučné maso, čokoláda) i smažení. Jinak riskujeme, že pod rouškou zdravého mlsání ořechů a semen sklouzneme do nadváhy.

Dalším rizikem je konzumace soli skryté v solených oříšcích, což nemá se zdravím nic společného.

U semen a ořechů se též často setkáváme se tepelnými úpravami, kdy je můžeme pražit, nebo například péci, nejčastěji jako přídavek a posyp pečiva. Každá tepelná úprava sebou bohužel nese znehodnocení vitaminů a esenciálních mastných kyselin. Dokonce jejich přítomnost na pečeném pečivu (nikoliv vmíchaných uvnitř) hrozí až rizikem vzniku zdraví škodlivých látek.

Specifickým případem poruch trávení bílkovin z této potraviny je fenylketonurie, porucha metabolizmu aminokyselin.

 

 

Kapusta
Fenykl
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Kešu ořechy
Petržel, kudrnka
Ořechy, semena

Sdílení

Žito
Fazole
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Syrovátka
Kiwi