459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Mák

Popis

Jako mák běžně označujeme semena rostliny máku setého. Té si můžeme často všimnout na polích v naší vlasti, má nápadné bělavé květy s nádechem do modra. Semena dozrávají v makovicích a jsou modrošedá. Nacházejí hojné využití v kuchyni, především při tvorbě náplní do sladkého pečiva nebo jako posyp pečiva slaného. Slouží také jako surovina pro výrobu makového oleje.

U některých z nás může vyvolat alergii.

Mák

Obsahové látky

 

 

Brokolice
Žvýkačky
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Houby
Syrová strava, raw food

Využití, indikace

Díky vysokému obsahu vápníku je konzumace máku dobrou prevencí osteoporózy a pomáhá posilovat zuby (zubní kaz, zánět dřeně, ozubice).

Kombinace vitaminů a minerálů v máku působí příznivě při padání vlasů, třepení nehtů, hojení ran.

Železo a kyselina listová jsou rozhodující látky při tvorbě červených krvinek, díky jejich obsahu je mák vhodný pro pacienty trpící anémií.

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

Ořechy a semena obsahují nemalé množství tuků, pokud se je rozhodneme zařadit do naší stravy, měli bychom na druhé straně omezit konzumaci všech ostatních tuků (máslo, margaríny, oleje, především rafinované, sladké pečivo, tučné maso, čokoláda) i smažení. Jinak riskujeme, že pod rouškou zdravého mlsání ořechů a semen sklouzneme do nadváhy.

Dalším rizikem je konzumace soli skryté v solených oříšcích, což nemá se zdravím nic společného.

U semen a ořechů se též často setkáváme se tepelnými úpravami, kdy je můžeme pražit, nebo například péci, nejčastěji jako přídavek a posyp pečiva. Každá tepelná úprava sebou bohužel nese znehodnocení vitaminů a esenciálních mastných kyselin. Dokonce jejich přítomnost na pečeném pečivu (nikoliv vmíchaných uvnitř) hrozí až rizikem vzniku zdraví škodlivých látek.

Mák

Sdílení

Pažitka, šnytlík
Brokolice
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Kakao
Sůl