459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Pistáciové ořechy, pistácie

Popis

Pistáciové ořechy jsou plody stromu pistácie pravé zvané též řečík, který je teplomilný, takže u nás ho pěstovat nemůžeme. Plody jsou obalené tenkou zelenou vrstvou oplodí, pod ním se ukrývá oválná skořápka a zelené semeno. Skořápka je dvoudílná a semeno se uvolní až po jejím prasknutí. Prodávají se většinou se skořápkou, takže se jejich pojídání neobejde bez typického vylupování. Konzumujeme je zpravidla pražené, a to jak nesolené, které jsou zdravější, tak i solené.

U některých z nás mohou vyvolat alergii.

Pistáciové ořechy, pistácie

Obsahové látky

 

 

Uzeniny
Růžičková kapusta
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Nektarinky
Piniové ořechy

Využití, indikace

Železo a kyselina listová jsou rozhodující látky při tvorbě červených krvinek, díky jejich vysokému obsahu jsou pistáciové ořechy vhodné pro pacienty trpící anémií.

V pistáciových ořeších je sice množství tuků, ty ale obsahují mastné kyseliny ve vyváženém poměru a pomáhají tak snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Jsou proto vhodným doplňkem stravy při onemocněních srdce a cév.

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

Ořechy a semena obsahují nemalé množství tuků, pokud se je rozhodneme zařadit do naší stravy, měli bychom na druhé straně omezit konzumaci všech ostatních tuků (máslo, margaríny, oleje, především rafinované, sladké pečivo, tučné maso, čokoláda) i smažení. Jinak riskujeme, že pod rouškou zdravého mlsání ořechů a semen sklouzneme do nadváhy.

Dalším rizikem je konzumace soli skryté v solených oříšcích, což nemá se zdravím nic společného.

U semen a ořechů se též často setkáváme se tepelnými úpravami, kdy je můžeme pražit, nebo například péci, nejčastěji jako přídavek a posyp pečiva. Každá tepelná úprava sebou bohužel nese znehodnocení vitaminů a esenciálních mastných kyselin. Dokonce jejich přítomnost na pečeném pečivu (nikoliv vmíchaných uvnitř) hrozí až rizikem vzniku zdraví škodlivých látek.

Pistáciové ořechy, pistácie

Sdílení

Grilování
Květák
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Ječmen
Jogurty