459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Slané pečivo, chléb, rohlíky, housky

Popis

Pečivo je druh jídla, které se připravuje pečením různých těst z obilovin. Nejčastějšími surovinami pro výrobu těsta jsou mouka, voda, kvasnice, kvásek, sůl, tuk nebo olej, případně i vejce.

Některé pečivo obsahuje také koření a semena (slunečnicové, dýňové, sezamové…). Z hlediska zdravé výživy je nejlepší pečivo s co nejvyšším obsahem celozrnné mouky, protože ta obsahuje daleko více živin, než mouka bílá. Pozor na rozdíl mezi celozrnnými a vícezrnnými pečivy, obsah celozrnné mouky je garantován pouze u pečiv celozrnných, u vícezrnných nikoliv.

Slané pečivo, chléb, rohlíky, housky

Chléb

Patří k základním potravinám. Mezi základní suroviny pro jeho výrobu patří mouka, voda, sůl, kvásek či kvasnice. Kvásek se připraví smícháním mouky a vody ve stejném poměru a udržováním této směsi asi při 30°C, tím se nastartuje kvašení.

Podle způsobu výroby dělíme chleba do několika skupin:

  • nekvašený- arabský chléb
  • kypřený kvašením z kvásku – pečou ho především menší pekárny, déle vydrží
  • kypřený kvašením droždí – především při produkci ve velkovýrobách, těsta kynou rychleji a spolehlivěji
  • kypřený chemickými kypřidly – kypření jedlou sodou nebo kypřícím práškem

Nejčastěji se na pečení chleba používá mouka pšeničná (obsahuje hodně lepku, který dává chlebu elasticitu), která v minulosti dost vytlačovala zdravější mouku žitnou. V dnešní době však dochází ke znovuobjevení žitné mouky a upřednostňování celozrnných chlebů. K pečení se může samozřejmě použít i mouka z ječmene, kukuřice či ovsa. To ale nejčastěji v kombinaci s moukou pšeničnou.

Rohlíky a housky

Rohlíky patří v Česku k nejoblíbenějšímu pečivu, mají protáhlý tvar doutníku a vyrábí se z tukového těsta.

Mezi ingredience na přípravu tohoto těsta patří: mouka, sůl, droždí, sladový výtažek nebo cukr, voda nebo mléko a margariny. Podle druhu použité mouky můžeme rohlíky rozdělit na bílé, vícezrnné a celozrnné. Bílé jsou pečeny z mouky bílé pšeničné, zatímco vícezrnné musí obsahovat alespoň 5% objemu jiné obiloviny (započítává se i posyp semeny) a celozrnné minimálně 80% mouky celozrnné.

Houska, neboli též žemle, pletýnka, je ze stejného těsta jako rohlík, zapletená z několika kusů těsta a většinou posypaná semeny (např. mákem) nebo solí.

 

 

Uzeniny
Sýry
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Cukrovinky, cukrářské výrobky
Máslo

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

Čerstvé pečivo mnohdy způsobuje nadýmání kojenců.

Kulinářské využití pečiva

Od hlavní částí pokrmu až doplňky jídel (např. součást polévky, svačina k jogurtu, ale i častá složka rychlého pokrmu ve stylu „pečivo + sýry, uzeniny“, pečivo a med, arašídová másla, nugety, nutely).

Užití

Slané pečivo, chléb, rohlíky, housky

Sdílení

Žvýkačky
Kvašení, fermentace
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Citrón
Palačinky, lívance