459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Margaríny, ztužené tuky

Popis

Jako margarín jsou obecně označovány náhražky másla, obsahují 80 – 90% tuku. Jejich základem jsou rostlinné tuky, takže v nich oproti máslu najdeme méně nasycených mastných kyselin, které jsou podezřívány z toho, že zvyšují hladinu cholesterolu v krvi. Margaríny se navíc lépe roztírají.

Nevýhodou je, že rostlinné tuky musí být při výrobě rafinovány (lisování provádí za vysokých teplot a tlaků) a do produktu se musí přidat různé pomocné látky, jako barviva, emulgátory, konzervační látky apod. Jako všechny tuky jsou i margaríny velmi energeticky bohaté.

Ztužené tuky vznikají nasycením (hydrogenací) olejů (tekuté tuky). Tímto procesem se nenasycené vazby přemění na nasycené a konzistence se změní na tuhou. Tají při teplotách okolo 35°C a používají se především na smažení a do pečení.

Margaríny, ztužené tuky

Margaríny, ztužené tuky skryté v potravinách

 

 

Ředkvičky
Cukrovinky, cukrářské výrobky
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Jahody
Fazole

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

Dlouhodobá nadměrná konzumace tuků (přejídání, špatná strava, cukrovinky, cukrářské výrobky) v kombinaci s nedostatkem různorodého pohybu je bohužel krokem směrem k případné nemoci.
Vhodnější cesta je tyto tuky nahradit ořechy a semínky, nebo z nich lisovanými panenskými oleji (arašídy, dýňová, konopná, chia, lněná, sezamová, slunečnicová semínka, mák, kaštany, kešu, lískové, para, pekanové, piniové, pistáciové, vlašské, mandlové ořechy).

Margaríny, ztužené tuky

Sdílení

Borůvky
Fazole
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Citrón
Masové konzervy, lunchmeaty, paštiky