Margaríny, ztužené tuky
Popis
Jako margarín jsou obecně označovány náhražky másla, obsahují 80 – 90% tuku. Jejich základem jsou rostlinné tuky, takže v nich oproti máslu najdeme méně nasycených mastných kyselin, které jsou podezřívány z toho, že zvyšují hladinu cholesterolu v krvi. Margaríny se navíc lépe roztírají.
Nevýhodou je, že rostlinné tuky musí být při výrobě rafinovány (lisování provádí za vysokých teplot a tlaků) a do produktu se musí přidat různé pomocné látky, jako barviva, emulgátory, konzervační látky apod. Jako všechny tuky jsou i margaríny velmi energeticky bohaté.
Ztužené tuky vznikají nasycením (hydrogenací) olejů (tekuté tuky). Tímto procesem se nenasycené vazby přemění na nasycené a konzistence se změní na tuhou. Tají při teplotách okolo 35°C a používají se především na smažení a do pečení.

Margaríny, ztužené tuky skryté v potravinách
Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná
Dlouhodobá nadměrná konzumace tuků (přejídání, špatná strava, cukrovinky, cukrářské výrobky) v kombinaci s nedostatkem různorodého pohybu je bohužel krokem směrem k případné nemoci.
Vhodnější cesta je tyto tuky nahradit ořechy a semínky, nebo z nich lisovanými panenskými oleji (arašídy, dýňová, konopná, chia, lněná, sezamová, slunečnicová semínka, mák, kaštany, kešu, lískové, para, pekanové, piniové, pistáciové, vlašské, mandlové ořechy).
