Piniové ořechy
Popis
Piniové ořechy jsou semena borovice pinie rostoucí v teplých oblastech okolo Středozemního moře. Nenacházejí se v šiškách, ale v dřevnatých samičích květech mezi šupinami. Jsou ze všech semen a ořechů nejlépe stravitelné, ale je důležité je při konzumaci dobře rozžvýkat. Jejich produkce je relativně omezená, a proto jsou i velmi drahé. Slouží tedy spíše k dekoraci a kořenění luxusních pokrmů.
U některých z nás mohou vyvolat alergii.

Obsahové látky
- lipidy, tuky
- bílkoviny, proteiny
- esenciální nenasycené mastné kyseliny
- vitaminy B1, B2, B3, B5, kys. listová
- minerální látky hořčík, železo, zinek, draslík
- vláknina
Využití, indikace
Najdeme v nich velké množství vitaminů skupiny B, které jsou důležité pro funkci nervové soustavy, mohou nám tak pomoci při psychických problémech jako jsou podrážděnost, deprese, nespavost, nebo úzkost.
Piniové oříšky sice obsahují množství tuků, ty ale obsahují mastné kyseliny ve vyváženém poměru a pomáhají tak snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Jsou proto vhodné při onemocněních srdce a cév.
Obsahují kyselinu listovou a minerální látky potřebné při tvorbě červených krvinek, díky tomu jsou piniové oříšky vhodné pro pacienty trpící anémií.
Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná
Ořechy a semena obsahují nemalé množství tuků, pokud se je rozhodneme zařadit do naší stravy, měli bychom na druhé straně omezit konzumaci všech ostatních tuků (máslo, margaríny, oleje, především rafinované, sladké pečivo, tučné maso, čokoláda) i smažení. Jinak riskujeme, že pod rouškou zdravého mlsání ořechů a semen sklouzneme do nadváhy.
Dalším rizikem je konzumace soli skryté v solených oříšcích, což nemá se zdravím nic společného.
U semen a ořechů se též často setkáváme se tepelnými úpravami, kdy je můžeme pražit, nebo například péci, nejčastěji jako přídavek a posyp pečiva. Každá tepelná úprava sebou bohužel nese znehodnocení vitaminů a esenciálních mastných kyselin. Dokonce jejich přítomnost na pečeném pečivu (nikoliv vmíchaných uvnitř) hrozí až rizikem vzniku zdraví škodlivých látek.
