Maso
Popis
Maso je tvořeno v širším slova smyslu všemi poživatelnými částmi teplokrevných i studenokrevných živočichů. Součástí lidského jídelníčku je odjakživa, vždyť už pravěcí lidé se živili lovem.
Nadměrná konzumace
Problémem masa a výrobků z něj se v dnešní době stává jeho nadměrná konzumace. Ta vede k nadbytečnému příjmu energie a vývoji civilizačních chorob (překyselení organizmu, ateroskleróza, vysoký krevní tlak (hypertenze), nadváha, vysoký cholesterol atp.).
Zmíněný jedinec z pravěku se pro pomyslný kus masa nemálo naběhal a nejednou se musel spokojit s nezdarem v podobě půstu nebo rostlinné stravy.
Maso jako silná potravina
Maso je zmiňováno především jako významný zdroj bílkovin. U některých z nás též jako položka jídelníčku, bez které to nejde. Měli bychom však mít na paměti, že pro náš dobrý pocit na jazyku či splnění cíleného příjmu bílkovin muselo zemřít zvíře. Střídmost je tedy více než na místě.
Konzumace masných produktů stimuluje růst svalové hmoty (anabolika).
Kvalita a čerstvost
Stejně jako u ostatních potravin je i u masa důležitá jeho kvalita a čerstvost. Nejlepší je proto nakupovat maso z malých řeznictví, kde zaručují, že maso pochází ze zvířat, která byla krmena kvalitně. Rozhodně bychom měli preferovat skutečné maso před různými masnými výrobky (uzeniny), které mnohdy obsahují mouku, sóju a další, často i škodlivé přísady.
Maso můžeme různě upravovat, a to například pečením (samotná masa, ale např. i pizza), smažením, vařením (omáčky, polévky), uzením, sušením nebo grilováním. Případně skladování mražením.

Obsahové látky
Dělení masa
- z teplokrevných zvířat
- ze studenokrevných zvířat
- masné výrobky (uzeniny, vnitřnosti, konzervy, lunchmeaty, paštiky, tatarák)
Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná
Opatrnost především v konzumovaném množství u malých dětí.
V případě masa je na místě uvést nejen obsah bílkovin, ale i tuků.
Dlouhodobá nadměrná konzumace tuků (přejídání, špatná strava) v kombinaci s nedostatkem různorodého pohybu je bohužel krokem směrem k případné nemoci.
Vhodnější cesta je tyto tuky nahradit ořechy a semínky, nebo z nich lisovanými panenskými oleji (arašídy, dýňová, konopná, chia, lněná, sezamová, slunečnicová semínka, mák, kaštany, kešu, lískové, para, pekanové, piniové, pistáciové, vlašské, mandlové ořechy).
Specifickým případem poruch trávení z této potraviny je fenylketonurie, porucha metabolizmu aminokyselin, či syndrom rybího zápachu, trimetylaminurie.
