459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Panenské, za studena lisované oleje

Popis

Panenské oleje vznikají mechanickým lisováním plodů nebo semen za studena (při teplotách do 40°C). Díky tomuto šetrnému zpracování nejsou zničeny jejich obsahové látky, a jsou proto bohaté na esenciální nenasycené mastné kyseliny a vitaminy (jejich přesné složení záleží na druhu oleje). Jsou nejzdravější ze všech olejů. Mezi sebou se liší teplotní stabilitou a tím i využitím.

Na smažení bychom měli používat rafinované (levnější) oleje, například stolní, slunečnicový, řepkový, případně dražší zástupce jako je olivový, palmový, nebo kokosový olej.

Panenské, za studena lisované oleje bychom neměli k tepelným úpravám vůbec používat.

Obecně můžeme o všech za studena lisovaných olejích zmínit, že esenciální nenasycené mastné kyseliny působí příznivě na tato onemocnění:

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

Za studena lisované oleje obsahují (stejně jako všechny ostatní oleje) nemalé množství tuků, pokud se je rozhodneme zařadit do naší stravy, měli bychom na druhé straně omezit konzumaci všech ostatních tuků (máslo, margaríny, oleje, především rafinované, sladké pečivo, tučné maso, čokoláda) i smažení. Jinak riskujeme, že pod rouškou zdravého mlsání ořechů a semen sklouzneme do nadváhy.

Panenské, za studena lisované oleje

Druhy olejů:

Dýňový, Kokosový, Konopný, Lněný, Makový, Mandlový, Lískooříčkový, Vlašský, Olivový, Palmový, Řepkový, Sezamový, Slunečnicový.

Dýňový olej

Dýňový olej vzniká lisováním dýňových semen. Nejvýznamnější obsahovou látkou tohoto oleje odlišující ho od ostatních je zinek. Jeho konzumace působí proti problémům s prostatou, onemocněním kůže a snižuje hladinu cholesterolu. Je to relativně drahý produkt, ale má intenzivní chuť, takže k ochucení pokrmu stačí jen pár kapek. Obsahuje mnoho esenciálních nenasycených mastných kyselin, z toho je 14% Omega 3 a 39% Omega 6 mastných kyselin (1:2,7).

Kokosový olej

Kokosový olej se získává z jader kokosových ořechů a má mnohostranné využití. Obsahuje až 50% kyseliny laurové, která je mimo jiné součástí mateřského mléka a má antivirové a antibakteriální účinky, takže se hodí jako doplněk stravy při prevenci infekčních onemocněních. Neusazuje se v cévách (nezpůsobuje aterosklerózu), snižuje hladinu cholesterolu, pomáhá proti obezitě, je lehce stravitelný a má vynikající chuť. Navíc je odolný proti vysokým teplotám, proto je vhodný na smažení. Využití nachází i v kosmetice, zabraňuje stárnutí kůže, má regenerační účinky, změkčuje pokožku (keratolytikum) a krásně voní.

Konopný olej

Konopný olej vzniká lisováním z konopných semínek a je velmi žádaný. Není divu, protože má ze všech olejů nejlepší vlastnosti, co se zdraví týká. Obsahuje četné množství esenciálních nenasycených mastných kyselin, posiluje oslabenou imunitu, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, má protirakovinné účinky a blahodárně působí i při všech kožních problémech.

Lněný olej

Lněný olej vzniká lisováním z lněných semínek, kde je též uveden výčet všech přínosů pro tělo.
Má svá pro a proti. Obsahuje esenciální nenasycené mastné kyseliny, takže působí proti onemocněním srdce, cév, kůže a neplodnosti (ženské i mužské).

Má významné antioxidační účinky.

Na druhou stranu je však náchylný ke žluknutí, a pokud není skladován v chladu, tak se rychle zkazí. Z toho vyplývá i jeho absolutní nevhodnost k tepelným úpravám.

Makový olej

Makový olej vzniká lisováním máku a vyznačuje se vysokým obsahem minerálů vápníku a hořčíku, esenciálních mastných kyselin.

Díky tomu je vhodný především při psychických problémech, osteoporóze, svalových křečích a proti lámání nehtů a vypadávání vlasů. Dá se použít i zevně, a to především k masážím. Blahodárně působí na pokožku a nechává ji hydratovanou, vláčnou (keratolytikum).

Mandlový olej

Mandlový olej vzniká lisováním mandlí a je jedním z nejprospěšnějších olejů pro naši pokožku.

Je to ideální masážní prostředek, působí blahodárně při všech onemocněních kůže, kterou zklidňuje, regeneruje, změkčuje (keratolytikum). Beze zbytku se vstřebává a nezanechává po masáži pocit mastnoty. Díky své jemnosti je vhodný pro ošetřování kůže miminek a menších dětí.

Pokud je užíván vnitřně, tak pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi, či zlepšovat poruchy paměti.

Olej z lískových ořechů

Tento olej se lisuje z lískových ořechů, má jemnou nasládlou chuť a krásně voní.

Nejčastěji je používán v kosmetice, protože pomáhá proti většině onemocnění kůže, kterou regeneruje, hydratuje, změkčuje (keratolytikum) a vypíná. Pokud je užíván vnitřně, tak pomáhá snižovat hladinu cholesterolu v krvi a působí blahodárně proti psychickým problémům a onemocněním srdce a cév.

Cukrovinky, cukrářské výrobky
Zmrzlina
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Úpravy jídla
Potraviny, jídlo

Olej z vlašských ořechů

Tento olej se lisuje z vlašských ořechů, po kterých i chutná. Obsahuje esenciální nenasycené mastné kyseliny, takže snižuje hladinu cholesterolu v krvi a působí proti onemocněním srdce, cév.

Najdeme v něm i množství vitaminů skupiny B, proto pomáhá při podrážděnosti, nervozitě, depresi, nespavosti, nebo úzkosti. Díky svým chuťovým vlastnostem se používá především do salátů.

Olivový olej

Olivový olej vzniká lisováním oliv (Olivovník). Snižuje hladinu cholesterolu v krvi a působí proti onemocněním srdce a cév. Dále nám může pomoci proti onemocněním kůže. Díky obsahu vitaminu E, skvalenu, má významné antioxidační účinky, snižuje cholesterol, může předcházet vzniku rakoviny.

Odolá teplotám do 150°C, proto ho můžeme použít pro krátkodobé smažení. Všechny výše uvedené blahodárné účinky má pouze panenský olivový olej. Rafinovaný, který vidíme běžně v obchodech, už je o řadu těchto vlastností ochuzen.

Palmový olej

Palmový olej vzniká lisováním oplodí (dužnatá část obalující semeno) palem, nikoliv semen. Jedinečný je především vysokým obsahem karotenoidů a vitaminu E, tyto látky mají významné antioxidační účinky.

Celkově působí proti procesům stárnutí a pomáhá udržovat mladistvý vzhled. V porovnání s ostatními oleji v něm najdeme více nasycených mastných kyselin, které zvyšují jeho tepelnou odolnost, je proto vhodný na smažení a fritování. Tyto mastné kyseliny jsou však spojovány se vznikem onemocnění aterosklerózy, proto bychom ho měli používat v omezeném množství.

Řepkový olej

Řepkový olej vzniká lisováním semen rostliny řepky olejné. Snižuje hladinu cholesterolu v krvi a působí proti onemocněním srdce a cév. Dále nám může pomoci proti většině onemocnění kůže.

Posiluje imunitu a předchází vzniku alergických reakcí. Odolá teplotám do 150°C, ho můžeme použít pro krátkodobé smažení. Opět platí, že přínos má za studena lisovaný bez tepelné úpravy.

Sezamový olej

Sezamový olej vzniká lisováním sezamových semínek, kde jsou též shrnuty četné přínosy sezamu. Obsahuje množství esenciálních nenasycených mastných kyselin (45%), takže snižuje hladinu cholesterolu v krvi a působí proti onemocněním srdce a cév.

Dále nám může pomoci proti většině onemocnění kůže. Je dobře vstřebatelný a podporuje trávení, proto ho můžeme použít při potížích s trávením. Má významné antioxidační účinky.

Slunečnicový olej

Slunečnicový olej vzniká lisováním slunečnicových semínek. Obsahuje množství esenciálních nenasycených mastných kyselin (40 – 70%), takže snižuje hladinu cholesterolu v krvi a působí proti onemocněním srdce a cév. Dále nám může pomoci proti většině onemocnění kůže.

Díky obsahu vitaminu E má významné antioxidační účinky. Odolá teplotám do 150°C, takže ho můžeme použít pro krátkodobé smažení. Všechny výše uvedené blahodárné účinky má pouze panenský slunečnicový olej. Rafinovaný, který vidíme běžně v obchodech, už je o tyto vlastnosti ochuzen.

Panenské, za studena lisované oleje

Sdílení

Hrušky
Mikrovlnná trouba
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Kvašení, fermentace
Rukola