459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Ryby

Popis

Ryby jsou studenokrevní živočichové žijící ve vodě. Díky tomu je složení jejich masa unikátní.

Ryby

Obsahové látky

Obsahuje vodu, plnohodnotné bílkoviny a množství minerálních látek (fosfor, fluór, sodík, mořské ryby i jod).

Tuk v rybách je rozložen rovnoměrně a obsahuje množství zdraví prospěšné esenciální omega-3-nenasycených kyseliny (především mořské ryby), navíc jsou v tuku rozpuštěny vitaminy A a D. Patří mezi nejlépe stravitelná masa a hodí se jako součást diet. Z hlediska zdravé výživy patří rybí maso mezi preferované potraviny, měli bychom ho konzumovat až 2x týdně. Bohužel tomu tak zdaleka není, i když u nás postupně získává na popularitě.

Oblíbené jsou v poslední době rybí prsty (proužky mletého nebo nemletého rybího masa v trojobalu), ty však mnohdy obsahují více příměsí (mouka, škrob, voda) než masa a jsou předsmažovány. Proto nejsou příliš vhodné. Pokud si je přece jen chceme dopřát, měli bychom věnovat pozornost výběru a koupit ty s nejvyšším obsahem masa.

Dělení ryb

  • podle původu: sladkovodní, mořské
  • podle úpravy: mražené, chlazené, uzené

 

 

Máslo
Kozí maso
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Celer
Banány

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

Ryby

Sdílení

Šlehačka
Cizrna, římský hrách
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Kuře, kuřecí maso
Obiloviny