459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Ryby

Popis

Ryby jsou studenokrevní živočichové žijící ve vodě. Díky tomu je složení jejich masa unikátní.

Ryby

Obsahové látky

Obsahuje vodu, plnohodnotné bílkoviny a množství minerálních látek (fosfor, fluór, sodík, mořské ryby i jod).

Tuk v rybách je rozložen rovnoměrně a obsahuje množství zdraví prospěšné esenciální omega-3-nenasycených kyseliny (především mořské ryby), navíc jsou v tuku rozpuštěny vitaminy A a D. Patří mezi nejlépe stravitelná masa a hodí se jako součást diet. Z hlediska zdravé výživy patří rybí maso mezi preferované potraviny, měli bychom ho konzumovat až 2x týdně. Bohužel tomu tak zdaleka není, i když u nás postupně získává na popularitě.

Oblíbené jsou v poslední době rybí prsty (proužky mletého nebo nemletého rybího masa v trojobalu), ty však mnohdy obsahují více příměsí (mouka, škrob, voda) než masa a jsou předsmažovány. Proto nejsou příliš vhodné. Pokud si je přece jen chceme dopřát, měli bychom věnovat pozornost výběru a koupit ty s nejvyšším obsahem masa.

Dělení ryb

  • podle původu: sladkovodní, mořské
  • podle úpravy: mražené, chlazené, uzené

 

 

Brambory, batáty
Petržel, kudrnka
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Kuře, kuřecí maso
Lískové ořechy

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

Ryby

Sdílení

Mražení
Mlezivo, Kolostrum
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Kešu ořechy
Palačinky, lívance