Ryby
Popis
Ryby jsou studenokrevní živočichové žijící ve vodě. Díky tomu je složení jejich masa unikátní.

Obsahové látky
Obsahuje vodu, plnohodnotné bílkoviny a množství minerálních látek (fosfor, fluór, sodík, mořské ryby i jod).
Tuk v rybách je rozložen rovnoměrně a obsahuje množství zdraví prospěšné esenciální omega-3-nenasycených kyseliny (především mořské ryby), navíc jsou v tuku rozpuštěny vitaminy A a D. Patří mezi nejlépe stravitelná masa a hodí se jako součást diet. Z hlediska zdravé výživy patří rybí maso mezi preferované potraviny, měli bychom ho konzumovat až 2x týdně. Bohužel tomu tak zdaleka není, i když u nás postupně získává na popularitě.
Oblíbené jsou v poslední době rybí prsty (proužky mletého nebo nemletého rybího masa v trojobalu), ty však mnohdy obsahují více příměsí (mouka, škrob, voda) než masa a jsou předsmažovány. Proto nejsou příliš vhodné. Pokud si je přece jen chceme dopřát, měli bychom věnovat pozornost výběru a koupit ty s nejvyšším obsahem masa.
Dělení ryb
- podle původu: sladkovodní, mořské
- podle úpravy: mražené, chlazené, uzené
Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná
- malé děti
- porucha funkce ledvin, selhání ledvin
- onemocnění štítné žlázy, hypertyreóza
- konzumace a především nadměrná konzumace způsobuje překyselení organizmu
- syndrom rybího zápachu, trimetylaminurie (zapáchá potu, moči, dechu po rybách)
- nedoporučuje se kombinace s Rdesnem mnohokvětým
