Sůl
Popis
Kuchyňská sůl, jejíž chemický název zní chlorid sodný (NaCl), je surovinou nejčastěji používanou k ochucování pokrmů. Je zdrojem sodíku a chloridů, dvou látek nezbytných pro chod našeho těla. Ovšem všeho moc škodí, a to platí i o sodíku. Ten má totiž schopnost zadržovat v těle vodu a zvyšovat tak krevní tlak, což nepříznivě ovlivňuje naše tělo. Doporučená maximální dávka soli je 5 gramů na den, v tomto množství by ještě neměla působit negativně, ale platí, že čím méně solíme, tím lépe pro náš organismus.
Pokud si myslíme, že slaná chuť je pro nás přirozená, a že bez soli by jídlo nebylo ono, tak se pleteme. Solení je pouze naučeným zlozvykem. Čím víc solíme, tím víc se otupují naše chuťové buňky a nutí nás solit ještě víc, je to tedy začarovaný kruh. Průměrný příjem soli v České republice je 15 gramů na den na osobu, což je alarmující trojnásobek doporučené dávky.
Sůl dnes též obsahuje minerální látku jód.
Užití
- nízký krevní tlak (slabost, únava, motání hlavy, mdloby, omdlévání, zimomřivost, studené ruce a nohy, poruchy soustředění, mžitky před očima, studený pot)
Kulinářské využití
Je pochopitelné, že sůl je přítomna ve většině pokrmů.
- pečivo (sladké, slané, trvanlivé), pizza
- maso (především konzervy, lunchmeaty, paštiky, uzeniny)
- mléčné výrobky (sýry)
- hranolky
- mnohdy součást ořechů, semen (arašídy, dýňová semínka, chia semínka, jedlé kaštany, kešu, konopná semínka, kustovnice, lískové oříšky, lněná semínka, makadamové ořechy, mák, mandle, para ořechy, pekanové ořechy, piniové ořechy, pistácie, sezamová semínka, slunečnicová semínka, vlašské ořechy)
- polévky
- zelenina (např. brambory, lilek, paprika, rajčata, u kterých máme tendenci nadměrně solit, protože obsahují málo sodíku)
- chipsy, brambůrky, slané tyčinky
- bujóny a maggi
- pomazánky
- hořčice, majonéza, dresingy a zálivky
Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná
Solení nemá nic společného se zdravým životním stylem. Omezit bychom ho měli všichni, především lidé trpící následujícími onemocněními:
- malé děti
- onemocnění srdce a cév
- vysoká hladina cholesterolu v krvi
- selhání ledvin