120 terapeutů, 75 měst, 110 technik, 450 popsaných nemocí, 400 článků potravin a bylin

Brambory, batáty

Popis

Brambory nejsou plody, nýbrž hlízy (rozšířené stonky) rostliny z čeledi lilkovitých. Pochází z Jižní Ameriky, odkud se k nám dostal v 16. století. Dlouho patřily mezi oblíbenou zeleninu, říkalo se jim dokonce jedlé kameny, až v 18. století byla objevena jejich obrovská schopnost zahánět hlad a staly se tak nedílnou součástí jídelníčku našich předků.

Slupka brambor sice obsahuje některé vitaminy, ale pokud byly rostliny chemicky ošetřeny, může obsahovat i toxiny, proto bychom měli brambory před vařením oloupat. Nejvhodnější tepelnou úpravou této potraviny je vaření v páře, protože se při ní znehodnotí nejméně živin.

Patří mezi potraviny nevhodné k mražení.

Batáty, sladké brambory, jsou oproti tomu hlízami rostliny povijnice batátové z čeledi svlačcovitých. Největší oblibě se těší v tropických oblastech. Jejich chuť je oproti bramborám více nasládlá, a to díky vyššímu obsahu jednoduchých cukrů (glukóza, fruktóza), které kromě toho zvyšují i energetickou hodnotu batátů asi dvojnásobně oproti bramborám. Kvůli tomu nejsou batáty vhodné pro diabetiky tak jako brambory.

Brambory, batáty

Obsahové látky

Zvěřina
Jáhly, Proso
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Zmrzlina
Ocet

Využití, indikace

Brambory jsou vhodné při žaludečních obtížích (trávicí potíže, nadýmání, zácpa), protože dovedou částečně neutralizovat kyseliny v žaludku (vhodné na pálení žáhy, zánět žaludku) a díky své měkké konzistenci žaludek nedráždí.

Obsahují hodně draslíku a téměř žádný sodík (sodík zadržuje vodu v těle a zvyšuje tím krevní tlak) a tuky, čímž se stávají vhodnými pro lidi trpící vysokým krevním tlakem, aterosklerózou nebo anginou pectoris.

Díky obsahu alkalizujících látek lze brambory doporučit při léčbě metabolické acidózy (překyselení), při artróze, u dny. Jsou rovněž vhodné pro diabetiky, protože se cukry v nich nacházejí ve formě škrobu, čímž se vstřebávají ze střev pomaleji a nezatěžují organismus přemírou cukrů.

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

Smažení brambor a výrobků z brambor (hranolky, chipsy, brambůrky a podobné) jsou naopak pro naše zdraví nevhodné.

Diskutován je vliv celé čeledi lilkovitých:

Konzumované produkty této čeledi obsahují hodně draslíku, což nás nutí pokrmy nadměrně solit. Konzumované části mohou obsahovat toxické alkaloidy (solanin). Některé prameny tvrdí, že stravitelnost lze zlepšit například s kmínem, libečkem.
Některé prameny upozorňují u časté a dlouhodobé konzumace lilkovitých na poškození ledvin (selhávání ledvin), poškození nervové soustavy (demence, Alzheimerova, Parkinsonova choroba).

Brambory, batáty

Sdílení

Makadamové ořechy
Trvanlivé pečivo, Pufované výrobky
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Bujóny, Maggi
Ocet