459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Brambory, batáty

Popis

Brambory nejsou plody, nýbrž hlízy (rozšířené stonky) rostliny z čeledi lilkovitých. Pochází z Jižní Ameriky, odkud se k nám dostal v 16. století. Dlouho patřily mezi oblíbenou zeleninu, říkalo se jim dokonce jedlé kameny, až v 18. století byla objevena jejich obrovská schopnost zahánět hlad a staly se tak nedílnou součástí jídelníčku našich předků.

Slupka brambor sice obsahuje některé vitaminy, ale pokud byly rostliny chemicky ošetřeny, může obsahovat i toxiny, proto bychom měli brambory před vařením oloupat. Nejvhodnější tepelnou úpravou této potraviny je vaření v páře, protože se při ní znehodnotí nejméně živin.

Patří mezi potraviny nevhodné k mražení.

Batáty, sladké brambory, jsou oproti tomu hlízami rostliny povijnice batátové z čeledi svlačcovitých. Největší oblibě se těší v tropických oblastech. Jejich chuť je oproti bramborám více nasládlá, a to díky vyššímu obsahu jednoduchých cukrů (glukóza, fruktóza), které kromě toho zvyšují i energetickou hodnotu batátů asi dvojnásobně oproti bramborám. Kvůli tomu nejsou batáty vhodné pro diabetiky tak jako brambory.

Podobnou plodinou je Jakon.

Brambory, batáty

Obsahové látky

 

 

Pistáciové ořechy, pistácie
Sója
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Mák
Vločky, Cereálie, Müsli

Využití, indikace

Brambory jsou vhodné při žaludečních obtížích (trávicí potíže, nadýmání, zácpa), protože dovedou částečně neutralizovat kyseliny v žaludku (vhodné na pálení žáhy, zánět žaludku) a díky své měkké konzistenci žaludek nedráždí.

Obsahují hodně draslíku a téměř žádný sodík (sodík zadržuje vodu v těle a zvyšuje tím krevní tlak) a tuky, čímž se stávají vhodnými pro lidi trpící vysokým krevním tlakem, aterosklerózou nebo anginou pectoris.

Díky obsahu alkalizujících látek lze brambory doporučit při léčbě metabolické acidózy (překyselení), při artróze, u dny. Jsou rovněž vhodné pro diabetiky, protože se cukry v nich nacházejí ve formě škrobu, čímž se vstřebávají ze střev pomaleji a nezatěžují organismus přemírou cukrů.

Kontraindikace, kdy je konzumace nevhodná

Smažení brambor a výrobků z brambor (hranolky, chipsy, brambůrky a podobné) jsou naopak pro naše zdraví nevhodné.

Diskutován je vliv celé čeledi lilkovitých:

Konzumované produkty této čeledi obsahují hodně draslíku, což nás nutí pokrmy nadměrně solit. Konzumované části mohou obsahovat toxické alkaloidy (solanin). Některé prameny tvrdí, že stravitelnost lze zlepšit například s kmínem, libečkem.
Některé prameny upozorňují u časté a dlouhodobé konzumace lilkovitých na poškození ledvin (selhávání ledvin), poškození nervové soustavy (demence, Alzheimerova, Parkinsonova choroba).

Brambory, batáty

Sdílení

Jarní cibulka
Maliny
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Ocet
Klíčení