Pórek
Popis
Pór patří do stejné čeledi rostlin jako cibule a česnek a má s nimi mnoho podobných vlastností. Na rozdíl od cibule má však tato zelenina stejnoměrně široký stonek. Pochází z Asie a pro své léčebné účinky byl využíván již v antickém Řecku a Římě. Konzumovat ho můžeme na všechny způsoby, čerstvý v salátech, tepelně upravený jako součást nejrůznějších pokrmů a vymačkaný jako šťávu.

Obsahové látky
Využití, indikace
Sirné éterické látky z pórku se dobře vstřebávají ze žaludku do krevního oběhu a odtud se dostávají do plic, kde působí mukolyticky (rozpouštějí hlen, sekretolytika), antisepticky, antimikrobiálně (proti mikroorganismům).
Zvyšuje také množství vylučované moči (diureticky) a tím urychluji vyplavování odpadních látek z těla. To může pomoci pacientům, kteří mají problémy s vylučovací soustavou (zánět močových cest, močového měchýře, močové kameny, málo moči, dna).
Působí lehce projímavě, uvolňuje zácpu, ale může způsobit plynatost. Přiměřené množství zeleniny působí proti překyselení organizmu.
