459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Pórek

Popis

Pór patří do stejné čeledi rostlin jako cibule a česnek a má s nimi mnoho podobných vlastností. Na rozdíl od cibule má však tato zelenina stejnoměrně široký stonek. Pochází z Asie a pro své léčebné účinky byl využíván již v antickém Řecku a Římě. Konzumovat ho můžeme na všechny způsoby, čerstvý v salátech, tepelně upravený jako součást nejrůznějších pokrmů a vymačkaný jako šťávu.

Pórek

Obsahové látky

 

 

Mlezivo, Kolostrum
Lněná semínka
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Skopové maso
Syrovátka

Využití, indikace

Sirné éterické látky z pórku se dobře vstřebávají ze žaludku do krevního oběhu a odtud se dostávají do plic, kde působí mukolyticky (rozpouštějí hlen, sekretolytika), antisepticky, antimikrobiálně (proti mikroorganismům).

Zvyšuje také množství vylučované moči (diureticky) a tím urychluji vyplavování odpadních látek z těla. To může pomoci pacientům, kteří mají problémy s vylučovací soustavou (zánět močových cest, močového měchýře, močové kameny, málo moči, dna).

Působí lehce projímavě, uvolňuje zácpu, ale může způsobit plynatost. Přiměřené množství zeleniny působí proti překyselení organizmu.

Pórek

Sdílení

Mouka
Husa
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Vaření
Mléko