459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Řepa

Popis

Řepa je zelenina z čeledi laskavcovitých pěstovaná především pro svůj kořen. Rozlišujeme mnoho druhů, mezi ty nejvýznamnější patří řepa cukrovka, používaná na výrobu cukru, ale z hlediska zdravé výživy je nejdůležitější řepa červená. Pochází ze Středomoří, ale v dnešní době je nejvíce oblíbená na východě Evropy, kde tvoří součást tradičních pokrmů. Konzumovat ji můžeme syrovou v salátech nebo vařenou, blahodárně působí i pití řepné šťávy.

Řepa

Obsahové látky

 

 

Těstoviny
Oves
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Arašídová másla, nugety, nutely
Zvěřina

Využití, indikace

Řepa působí příznivě na tvorbu červených krvinek, je proto doporučena všem, kteří trpí anémií (chudokrevností).

Vláknina podporuje funkci střev a působí tak preventivně proti vzniku zácpy (laxativa). Brání také vstřebávání cholesterolu, takže pomáhá snižovat jeho hladinu v krvi a působí tak i proti ateroskleróze.

Díky obsahu zásaditých minerálních látek pomáhá řepa neutralizovat kyseliny v organismu (překyselení, dna).

Řepa

Sdílení

Petržel, kudrnka
Těstoviny
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Uzeniny
Králičí maso