Řepa
Popis
Řepa je zelenina z čeledi laskavcovitých pěstovaná především pro svůj kořen. Rozlišujeme mnoho druhů, mezi ty nejvýznamnější patří řepa cukrovka, používaná na výrobu cukru, ale z hlediska zdravé výživy je nejdůležitější řepa červená. Pochází ze Středomoří, ale v dnešní době je nejvíce oblíbená na východě Evropy, kde tvoří součást tradičních pokrmů. Konzumovat ji můžeme syrovou v salátech nebo vařenou, blahodárně působí i pití řepné šťávy.

Obsahové látky
- voda
- sacharidy, cukry (větší množství pouze u řepy cukrové)
- vitaminy C, kys. listová
- minerální látky železo, draslík
- vláknina
Využití, indikace
Řepa působí příznivě na tvorbu červených krvinek, je proto doporučena všem, kteří trpí anémií (chudokrevností).
Vláknina podporuje funkci střev a působí tak preventivně proti vzniku zácpy (laxativa). Brání také vstřebávání cholesterolu, takže pomáhá snižovat jeho hladinu v krvi a působí tak i proti ateroskleróze.
Díky obsahu zásaditých minerálních látek pomáhá řepa neutralizovat kyseliny v organismu (překyselení, dna).
