459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Řepa

Popis

Řepa je zelenina z čeledi laskavcovitých pěstovaná především pro svůj kořen. Rozlišujeme mnoho druhů, mezi ty nejvýznamnější patří řepa cukrovka, používaná na výrobu cukru, ale z hlediska zdravé výživy je nejdůležitější řepa červená. Pochází ze Středomoří, ale v dnešní době je nejvíce oblíbená na východě Evropy, kde tvoří součást tradičních pokrmů. Konzumovat ji můžeme syrovou v salátech nebo vařenou, blahodárně působí i pití řepné šťávy.

Řepa

Obsahové látky

 

 

Pšenice
Vejce
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Amarant, Laskavec
Brusinky

Využití, indikace

Řepa působí příznivě na tvorbu červených krvinek, je proto doporučena všem, kteří trpí anémií (chudokrevností).

Vláknina podporuje funkci střev a působí tak preventivně proti vzniku zácpy (laxativa). Brání také vstřebávání cholesterolu, takže pomáhá snižovat jeho hladinu v krvi a působí tak i proti ateroskleróze.

Díky obsahu zásaditých minerálních látek pomáhá řepa neutralizovat kyseliny v organismu (překyselení, dna).

Řepa

Sdílení

Ředkvičky
Okurka
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Pečení
Borůvky