Okurka
Popis
Okurka setá je zelenina původem z teplých oblastí Indie a Číny. Jejími plody jsou protáhlé bobule, které obsahují bílá semena. Ta jsou rovněž jedlá a mají stejně jako okurka mírně diuretické účinky. Okurka obsahuje až 96% vody, takže ji můžeme považovat za zdroj tekutin. Dva nejznámější druhy jsou okurka polní a okurka salátová. První jmenovaná má kratší plody s četnými výstupky, konzumují se především zavařené v octovém nálevu. Salátové okurky dělají čest svému jménu, konzumujeme je převážně jako součást salátů nebo oblohu k mnoha pokrmům.

Využití, indikace
Okurka má alkalizující účinek, proto je vhodná při artróze, překyselení organizmu.
Díky mírně diuretickým (močopudným) účinkům pomáhá okurka detoxikovat tělo. Doporučuje se i ke kosmetickým účelům a proti kožním onemocněním (např. lupénka, atopický ekzém), protože hydratuje (emoliencia) pokožku.
Vláknina a voda v okurce působí lehce projímavě, proto je dobré ji konzumovat při zácpě (laxativa).
Pro svou velmi nízkou energetickou hodnotu se hodí při léčbě obezity a nadváhy. Obsahuje jen zanedbatelné množství cukrů, a proto je dobře snášena diabetiky. Přiměřené množství zeleniny (ideálně syrové ke každému pokrmu) působí proti překyselení organizmu.
