Cuketa
Popis
Dužina této zeleniny má nažloutlou nebo nazelenalou barvu a chutná lehce ořechově. Cuketa má velmi nízkou energetickou hodnotu, protože obsahuje velké množství vody. Nejcennější na cuketě je vysoký obsah minerálních látek a také přítomnost beta karotenu. Konzumujeme ji převážně tepelně upravenou, ale je chutná i syrová v salátech. Ani semena z cukety rozhodně nemusíme vyhazovat, pokud je oloupeme a opražíme, můžeme je jíst místo oříšků.

Obsahové látky
- voda
- vitaminy C, kys. listová, beta karoten
- minerální látky draslík
- vláknina
Využití, indikace
Téměř žádné tuky a sodík dělají z cukety potravinu vhodnou pro pacienty trpící nemocemi srdce a cév, například vysokým krevním tlakem, aterosklerózou nebo anginou pectoris.
Díky zanedbatelnému množství kalorií, které její konzumace našemu tělu dodává, je ideální při léčbě obezity a nadváhy.
Rozpustná vláknina obsažená v cuketě má změkčující a zklidňující účinky, proto je její konzumace vhodná při potížích s trávením, překyselení organizmu, zánětu žaludku nebo tlustého střeva (Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, divertikulitida).
