459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Cuketa

Popis

Dužina této zeleniny má nažloutlou nebo nazelenalou barvu a chutná lehce ořechově. Cuketa má velmi nízkou energetickou hodnotu, protože obsahuje velké množství vody. Nejcennější na cuketě je vysoký obsah minerálních látek a také přítomnost beta karotenu. Konzumujeme ji převážně tepelně upravenou, ale je chutná i syrová v salátech. Ani semena z cukety rozhodně nemusíme vyhazovat, pokud je oloupeme a opražíme, můžeme je jíst místo oříšků.

Cuketa

Obsahové látky

 

 

Lilek
Mák
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Pražení
Cukr

Využití, indikace

Téměř žádné tuky a sodík dělají z cukety potravinu vhodnou pro pacienty trpící nemocemi srdce a cév, například vysokým krevním tlakem, aterosklerózou nebo anginou pectoris.

Díky zanedbatelnému množství kalorií, které její konzumace našemu tělu dodává, je ideální při léčbě obezity a nadváhy.

Rozpustná vláknina obsažená v cuketě má změkčující a zklidňující účinky, proto je její konzumace vhodná při potížích s trávením, překyselení organizmu, zánětu žaludku nebo tlustého střeva (Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, divertikulitida).

Cuketa

Sdílení

Quinoa, Merlík
Datle
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Arašídová másla, nugety, nutely
Cizrna, římský hrách