120 terapeutů, 75 měst, 110 technik, 450 popsaných nemocí, 400 článků potravin a bylin

Cuketa

Popis

Dužina této zeleniny má nažloutlou nebo nazelenalou barvu a chutná lehce ořechově. Cuketa má velmi nízkou energetickou hodnotu, protože obsahuje velké množství vody. Nejcennější na cuketě je vysoký obsah minerálních látek a také přítomnost beta karotenu. Konzumujeme ji převážně tepelně upravenou, ale je chutná i syrová v salátech. Ani semena z cukety rozhodně nemusíme vyhazovat, pokud je oloupeme a opražíme, můžeme je jíst místo oříšků.

Cuketa

Obsahové látky

Pažitka, šnytlík
Vlašské ořechy
„Jím proto, abych žil, nežiju proto, abych jedl.“ Sókratés
Masové konzervy, lunchmeaty, paštiky
Omáčky, dresingy, dressingy

Využití, indikace

Téměř žádné tuky a sodík dělají z cukety potravinu vhodnou pro pacienty trpící nemocemi srdce a cév, například vysokým krevním tlakem, aterosklerózou nebo anginou pectoris.

Díky zanedbatelnému množství kalorií, které její konzumace našemu tělu dodává, je ideální při léčbě obezity a nadváhy.

Rozpustná vláknina obsažená v cuketě má změkčující a zklidňující účinky, proto je její konzumace vhodná při potížích s trávením, překyselení organizmu, zánětu žaludku nebo tlustého střeva (Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, divertikulitida).

Cuketa

Sdílení

Syrovátka
Ořechy, semena
„Kdo je umírněný v jídle, je sám sobě lékařem.“ Latinské přísloví
Meloun
Pochoutkové saláty