459 popsaných nemocí, 517 článků bylin, 180 článků potravin, 136 skupin léčiv, 26 vitaminů a minerálních látek

Cuketa

Popis

Dužina této zeleniny má nažloutlou nebo nazelenalou barvu a chutná lehce ořechově. Cuketa má velmi nízkou energetickou hodnotu, protože obsahuje velké množství vody. Nejcennější na cuketě je vysoký obsah minerálních látek a také přítomnost beta karotenu. Konzumujeme ji převážně tepelně upravenou, ale je chutná i syrová v salátech. Ani semena z cukety rozhodně nemusíme vyhazovat, pokud je oloupeme a opražíme, můžeme je jíst místo oříšků.

Cuketa

Obsahové látky

Ananas
Celer
„Mnoho jídel způsobuje mnoho chorob.“ Lucius Annaeus Seneca
Konopná semínka
Řasy

Využití, indikace

Téměř žádné tuky a sodík dělají z cukety potravinu vhodnou pro pacienty trpící nemocemi srdce a cév, například vysokým krevním tlakem, aterosklerózou nebo anginou pectoris.

Díky zanedbatelnému množství kalorií, které její konzumace našemu tělu dodává, je ideální při léčbě obezity a nadváhy.

Rozpustná vláknina obsažená v cuketě má změkčující a zklidňující účinky, proto je její konzumace vhodná při potížích s trávením, překyselení organizmu, zánětu žaludku nebo tlustého střeva (Crohnova choroba, ulcerózní kolitida, divertikulitida).

Cuketa

Sdílení

Petržel, kudrnka
Jedlé kaštany
„Změna v jídlech zvyšuje chuť.“ Pietro Aretino
Cukr
Cizrna, římský hrách